Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:27 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA. Mai mulţi inculpaţi, trimişi în judecată pentru fraude cu fonduri europene. Ce spun procurorii

ro

29 Aug, 2018 16:35 1165 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților, în legătură cu activități coordonate de fraudare a fondurilor europene:
      
GALFALVY ZOLTAN, administrator al S.C. Hidroizolații S.R.L. Târgu Mureș, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
constituirea unui grup infracţional organizat;
folosirea şi prezentarea cu rea-credință de documente false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată;
participație improprie la evaziune fiscală în formă continuată;
complicitate la tentativă la stabilirea cu rea credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor și contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat;
spălare de bani în formă continuată;
dare de mită; 
      
S.C. HIDROIZOLAȚII S.R.L. Târgu Mureş, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- evaziune fiscală în formă continuată,
- tentativă la stabilirea cu rea credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor și contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat;
- folosirea şi prezentarea cu rea-credință de documente false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată;
      
KONTES LORAND și CIURARU JANOS, administratori ai unor societăți comerciale,pentru săvârșirea infracțiunilor de:
constituirea unui grup infracţional organizat;
complicitate la evaziune fiscală în formă continuată;
spălare de bani în formă continuată;      
      
FABIAN LEVENTE și FODOR VILMOS ELEMER,pentru săvârșirea infracțiunilor de sprijinirea unui grup infracţional organizat și spălare de bani în formă continuată;
 
MIHALCA GEORGE - LIVIU, consilier în cadrul Direcției Generale Pescuit - Centrul Regional Brașov, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
         
În luna octombrie 2014, inculpații Galfalvy Zoltan, KontesLorand și Ciuraru Janos au constituit un grup infracțional organizat care și-a desfășurat activitatea până în luna februarie 2016, acționând în mod coordonat în scopul săvârșirii mai multor infracțiuni legate de utilizarea fondurilor alocate de la bugetul Uniunii Europene. În perioada respectivă, grupul a fost sprijinit și de inculpații Fabian Levente și Fodor Vilmos Elemer.
Concret, la data de 23 aprilie 2014, inculpatul Galfalvy Zoltan, în calitate de administrator al SC Hidroizolații SRL, a încheiat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale un contract de finanțare nerambursabilă, valabil și în prezent, având ca obiect “Creșterea în sistem superintensiv a somnului african și procesarea acestuia”, valoarea proiectului fiind de 10.253.502 lei.

În perioada octombrie 2014 – decembrie 2015, inculpatul Galfalvy Zoltan, beneficiind de sprijinul celorlalți membri ai grupului infracțional, a depus, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în cuprinsul documentației, facturi fiscale, cunoscând că acestea reprezintă cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale. Ca urmarea a acestei conduite infracționale, SC Hidroizolații SRL a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în sumă totală de 1.816.620,46 lei (din totalul sumei de 2.862.422,43 lei primită din bugetul UE+finanțare din bugetul național) care a fost virată în conturile mai multor firme fantomă.

În aceeași perioadă, inculpatul Galfalvy Zoltana determinat-o pe contabila S.C. Hidroizolații S.R.L. să înregistreze în evidentele firmei, fără vinovăție, un număr de 19 de facturi fiscale, reprezentând cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale, în valoare totală de 8.961.864 lei.
Ulterior, o parte din sumele de bani obținute în acest mod, au fost transferate succesivîn conturile unor societăţi cu comportament tip fantomă şi retrase ulterior în numerar, de la ATM–uri de către inculpatul Fabian Levente. După ce aceste sume i-au fost predate inculpatului Galfalvy Zoltan, prin intermediul inculpatului Fodor Vilmos Elemer, Galfalvy Zoltan le-a reintrodus în circuitul economico-financiar cu titlu de împrumut asociat. Repetarea operațiunilor de virare a sumelor de bani, retragerea din conturile firmelor fantomă și depunerea în contul S.C. Hidroizolații S.R.L. cu titlu de împrumut asociat a condus la cumularea sumei totale de 5.568.490 lei cu titlu de împrumuturi acordate de asociați (Galfalvy Zoltan și o altă persoană).

La data de 21 decembrie 2015, inculpatul Galfalvy Zoltan a remis produse alimentare și nealimentare în valoare totală de 390 lei, inculpatului Mihalca George Liviu, în calitate de consilier în cadrul Direcției Generale pentru Pescuit – Centrul Regional Brașov din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în legătură cu îndeplinirea, de către acesta, a atribuțiilor privind verificarea și avizarea documentației depuse pentru proiectul respectiv precum și monitorizarea proiectului și verificarea lucrărilor executate la punctul de lucru al S.C. Hidroizolații S.R.L..
În cursul lunii ianuarie 2016, inculpatul Galfalvy Zoltan a ajutat S.C. Hidroizolații S.R.L. la întocmirea cu rea credință, prin intermediul contabilei Cioban Alina, a decontului de TVA aferent lunii decembrie 2015, prin care societatea a solicitat fără drept de la bugetul statului suma de 1.690.162 lei, cu titlu de rambursare de TVA. Această acțiune nu și-a produs efectul întrucât,în urma controlului efectuat de către reprezentanții A.N.A.F. - Administrația Județeană a Finanțelor Publice Mureș, a fost sesizată Direcția Națională Anticorupție.
 
În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile, conturi bancare, ce aparțin inculpaților.

Ministerul Finanțelor Publice prin Agenția Națională de Administrare Fiscală - Administrația Județeană a Finanțelor Publice Mureș, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 3.100.695 lei, reprezentând prejudiciu în dauna statului ca urmare a infracțiunii de evaziune fiscală.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 2.862.422,43 lei, reprezentând prejudiciu ca urmare a infracțiunii de obținere pe nedrept de fonduri europene.

Față de suspectul DEMETER ATTILA, procurorii au dispusdisjungerea și declinarea cauzei în vederea efectuării urmării penale de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc.
         
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș, cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
         

"Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", menţionează procurorii.

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii