Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:37 04 12 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deținuții care nu au beneficiat de legea recursului compensatoriu ar putea primi o compensație financiară

ro

06 Feb, 2019 19:59 835 Marime text
Deținuții care au stat în condiții necorespunzătoare în penitenciar în perioada 24 iulie 2012 - 19 octombrie 2017 și care nu au beneficiat de legea recursului compensatoriu ar putea primi o compensație financiară de 5 lei pentru fiecare zi câștig neacordată, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Justiției citat de RomaniaTV.net.  90.000 de foşti deţinuţi ar putea beneficia de aceste despăgubiri, în valoare totală de 70 de milioane de lei.  

Potrivit proiectului de lege privind compensaţiile financiare, deţinuţii care au executat pedeapsa în condiţii necorespunzătoare, dar au fost eliberaţi mai devreme de 19 octombrie 2017, data intrării în vigoare a recursului compensatoriu, ar putea beneficia de 5 lei pentru fiecare zi pe care ar fi putut să o câștige în baza legii recursului compensatoriu.

„Art. 9.

(1) La calcularea compensației financiare se va proceda înmulțind zilele-câștig ce li s-ar fi cuvenit cu o sumă de 5 lei pentru fiecare zi-câștig neacordată. (varianta 1)

SAU

(2) La calcularea compensației financiare se va proceda înmulțind zilele-câștig ce li s-ar fi cuvenit cu o sumă de .............. lei pentru fiecare zi-câștig neacordată. (varianta 2)", se arată în documentul citat.

Potrivit proiectului de lege, foştii deţinuţi trebuie să facă cerere în 6 luni de la data intrării în vigoare a legii (dacă intră în vigoare):

„Cererea de acordare de compensații financiare se poate introduce în termen de 6 luni:
a) de la momentul punerii în libertate a celui care solicită despăgubirea;

b) de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru situațiile de punere în libertate cuprinse între 24 iulie 2012 și intrarea în vigoare a prezentei legi", se arată în proiect.

RomaniaTV.net.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii