Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:07 25 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Despre pericolele pe care le ascunde internetul. Recomandări utile pentru copii şi părinţi

ro

02 Jul, 2016 15:21 1406 Marime text
Internetul este o lume fantastică, plină de informaţii utile şi lucruri distractive, dar ea poate ascunde şi pericole. Telefoanele inteligente deschid noi oportunităţi de distracţie, dar în acelaşi timp de exploatare. Odată cu venirea vacanţei, copiii petrec mai mult timp pe internet. De aceea, IGPR vine cu recomandări utile pentru copii şi părinţi, pentru a evita situaţiile neplăcute create în spaţiul online.

SFATURI PENTRU COPII: CE NU TREBUIE SĂ FACI ONLINE:

Nu spune nimănui adresa ta, şcoala la care înveţi sau alte date personale despre tine sau familia ta, poze cu tine, numărul de telefon sau locul de muncă al părinţilor tăi.

Daca simţi că ceva este în neregulă, spune părinţilor sau unei persoane adulte în care ai încredere.

Dacă s-a întâmplat ceva pe internet care nu ţi-a plăcut, te-a speriat sau, pur şi simplu, nu ai înţeles, poţi oricând să te opreşti din navigare. Puteţi închide ferestrele de chat, e-mailul sau computerul în orice moment doriţi.

Poartă-te frumos cu ceilalţi pe internet, aşa cum o faci la locul de joacă. Nu răspunde mesajelor supărătoare sau care conţin cuvinte ori imagini nepotrivite. Blochează persoana care le trimite şi spune-le părinţilor.

Parolele conturilor tale sunt secrete şi îţi aparţin. Ele sunt ca şi cheile de la casă, nu le da nimănui, nici măcar cunoştinţelor. 

Nu uita! Părinţii tăi sunt persoane de încredere cu care poţi sa vorbeşti despre activitatea ta pe internet. Nu tot ceea ce vezi sau citeşti pe internet este adevărat sau potrivit vârstei tale. Ai mare grijă să intri pe site-uri sigure şi să verifici cu părinţii tai informaţiile citite.

Chiar dacă copilul dvs. nu a fost victima hărţuirilor pe Internet, vă recomandăm să discutaţi următoarele lucruri cu el.
  • Ţineţi minte! Utilizatorii anonimi pot fi descoperiţi de cele mai multe ori. În cazul în care copilul dvs. primeşte mesaje răuvoitoare prin e-mail sau reţelele de socializare, puteţi salva mesajele răuvoitoare.Internetul este supus aceloraşi reguli şi legi ca şi viaţa reală. Defăimarea sau insultarea online poate fi pedepsită sau se pot cere daune.
  • Puteţi ajusta setările reţelelor de socializare, astfel încât să restricţionaţi accesul persoanelor nedorite.
  • Dacă aflaţi că expeditorul este din aceeaşi şcoală cu copilul dvs., anunţaţi şcoala!
  • Dacă găsiţi texte sau poze răuvoitoare despre copilul dvs. pe Internet:
  • Salvaţi paginile pe care găsiţi aceste materiale, în eventualitatea în care acestea pot constitui probe pentru poliţie. Dacă hărţuirea are o formă mai gravă şi constituie o ilegalitate, contactaţi poliţia!

Poliția Română a derulat campania de prevenire a pornografiei infantile pe internet „Tu cui dai accept?”, care a urmărit informarea elevilor din ciclul gimnazial, cu vârste între 11 și 15 ani, cu privire la modalitățile concrete de evitare a victimizării copiilor prin internet.

În altă ordine de idei, postarea pozelor făcute cu camera unui telefon sau cu o cameră digitală pe Internet se poate face simplu şi repede. Dacă postaţi o poză pe Internet, este foarte greu să preveniţi distribuirea ei. Copii ale pozelor pot ajunge în mai multe locaţii şi va fi dificil să le ştergeţi pe toate. Gândiţi-vă de două ori înainte de a posta date personale în legătură cu pozele dvs.

Există software de control parental pe internet. Ar merita să folosiţi software cu control parental, care filtrează adresele website-urilor. Orice cumpărături online pe Internet sau la telefon trebuie făcute sau aprobate de un adult. Nu este recomandat să vă salvaţi datele personale sau parolele în navigatorul de Internet sau în alte programe ce sunt conectate la Internet.

Ti-a placut articolul?

Comentarii