Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:26 21 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deşi a existat o reticenţă la depunerea ofertelor Egiptul a cumpărat grâu din România

ro

12 Feb, 2016 19:36 1143 Marime text
 
Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a achiziționat astăzi o cantitate de 60.000 de tone de grâu românesc, după ce precedentele două licitații internaționale a trebuit să fie anulate din cauza refuzului traderilor de a depune oferte, pe fondul confuziei cu privire la conținutul de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale n.r.) acceptat de partea egipteană, informează Bloomberg, citat de Agerpres.
 
La licitația organizată astăzi, GASC a plătit un preț de 190,88 dolari pe tonă, preț care include și costul transportului, grâul românesc fiind livrat de firma Ameropa. Cu toate acestea, GASC a primit doar cinci oferte, comparativ cu un număr de 10 până la 20 de oferte pe care le primea în mod normal.
 
Ameropa a făcut cea mai mică ofertă de preț dacă se adaugă și transportul. Dacă se exclude însă costul transportului, cea mai mică ofertă a fost făcută de firma Cargill Inc. care a oferit 60.000 de tone de grâu francez la un preț, 185,25 dolari pe tonă, față de 186,55 dolari pe tonă în cazul grâului românesc oferit de Ameropa.
 
Potrivit traderilor, participarea redusă a marilor companii internaționale la licitația organizată vineri se explică prin confuzia care există cu privire la conținutul de cornul secarei acceptat de partea egipteană. În timp ce Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt susținea că acceptă grâu cu un conținut de cornul secarei de maximum 0,05%, o serie de oficiali din Ministerului Agriculturii din Egipt au declarat că toate livrările cu un conținut mai mare de zero vor fi interzise, astfel că unei nave cu grâu francez i-a fost interzisă intrarea în porturile egiptene.
 
În încercarea de a recâștiga încrederea traderilor, Ministerul Aprovizionării și cel al Agriculturii din Egipt au organizat duminică o conferință de presă în care i-au asigurat pe furnizori că vor accepta grâu cu un conținut de cornul secarei de până a 0,05%, acesta fiind de altfel și standardul acceptat la nivel global.
 
De la începutul anului fiscal 2015/2016, Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, a achiziționat peste trei milioane de tone de grâu, printre principalii furnizori numărându-se și România.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii