Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:00 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dobrogea în contextul secetei. Valorile de umiditate din sol pentru culturile agricole

ro

05 Jun, 2024 14:31 514 Marime text
foto: Pixabay
La data de 05 iunie 2024, situația aprovizionării cu apă în culturile de grâu și porumb prezintă variații semnificative în diferite regiuni ale țării.

În cultura grâului de toamnă, gradul de aprovizionare cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm este satisfăcător și apropiat de optim în Maramureș și Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei și Banatului, nordul și sudul Olteniei, estul și sudul Dobrogei, sudul și izolat sud-vestul Munteniei, precum și în estul Moldovei.


Iată datele puse la dispoziție de Serviciul Agrometeorologie​, ANM:

La data de 05 Iunie 2024, în cultura grâului de toamnă, gradul de aprovizionare cu apă, pe adâncimea de sol 0-100 cm prezintă valori satisfăcătoare și apropiate de optim în Maramureș și Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Banatului, local nordul și sudul Olteniei, estul și sudul Dobrogei, sudul, izolat sud-vestul Munteniei, estul Moldovei.

Rezerva de umiditate din sol se încadrează în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată și puternică) pe suprafețe extinse din Moldova, Dobrogea și Muntenia, local în centrul și estul Olteniei, estul și sudul Transilvaniei, izolat nord-vestul Banatului.

Conținutul de apă din sol, în cultura de porumb, pe profilul 0-100 cm prezintă valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) în Maramureș, cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogei și a Munteniei, local în centrul și estul Olteniei, sudul și estul Transilvaniei, nordul și vestul Crișanei, nord-estul, vestul și izolat nord-vestul Banatului.

Rezerva de umiditate se situează în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, pe suprafețe agricole extinse din Transilvania, local în estul, centrul, vestul și nord-vestul Moldovei, sudul și estul Dobrogei, sudul și nordul Olteniei, vestul și sudul Crișanei, sudul, izolat sud-vestul și nordul Munteniei, nordul Banatului.


Citește și:

Vine canicula! Meteorologii anunță temperaturi mai ridicate decât cele obişnuite
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii