Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:20 19 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizie CEDO Şefii au voie să-ţi spioneze discuţiile pe Facebook din timpul serviciului

ro

14 Jan, 2016 07:30 3121 Marime text
 
Hotărârea prin care șefii au voie să-ţi spioneze discuţiile pe Facebook din timpul serviciului a fost luată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în urmă plângerii unui român concediat în 2007 pentru că a stat pe net în timpul serviciului, potrivit yoda.ro.
 
Românul a fost concediat pentru că în loc să lucreze, a stat pe Yahoo Messenger şi a vorbit cu fratele şi cu iubita lui. Bărbatul s-a adresat întâi justiţiei române, care însă nu i-a dat dreptate. A mers, apoi, la CEDO. Decizia are legătură nu doar cu Yahoo Messenger, ci cu absolut toate conversaţiile personale din timpul programului, făcute prin orice aplicaţie, conform yoda.ro.
 
El a reclamat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului că, prin interceptarea convorbirilor personale, i-a fost încălcat dreptul la intimitate. Firma a spus că l-a concediat pe bărbat pentru că regulamentul interne le interzice angajaţilor să folosească resursele companiei în scop personal, relatează yoda.ro.
 
CEDO spune că o firma nu comite niciun abuz atunci când verifică dacă angajaţii săi îşi îndeplinesc atribuţiile profesionale în timpul programului.


 
Sursa: yoda.ro
Sursa foto: stirileprotv.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Necula M. 15 Jan, 2016 14:03 Daca contul de yahoo a fot creat si pus la dispozitia angajatului de catre angajator, fiindu-i necesar la indeplinirea sarcinilor de serviciu, acesta din urma avea dreptul sa-l verifice, dar daca angajatul a creat un cont in nume propriu, chiar daca acest lucru a fost facut la cererea angajatorului si era utilizat in cadrul indeplinirii sarcinilor de serviciu, nu cred ca angajatorul avea dreptul sa verifice acel cont. Acel cont era proprietatea angajatului iar angajatorul trebuia sa ceara acordul proprietarului contului ca sa-l deschida. Vreau sa stiu daca un angajator poate sa-si controleza angajatii in buzunare, sub pretextul ca doreste sa verifice daca angajatii au sustras ceva ce-i apartine angajatorului ? Sub acest pretext, orice angajator poate sa dispuna oricand, un control corporal total. Eu cred ca este un abuz ce va crea situatii injositoare pentru angajati. Nu trebuie uitat ca in relatia dintre angajat si angajator, acesta din urma este situat pe o pozitie de forta, angajatul fiind practic fara aparare . Angajatorul trebuia sa creeze un cont pe care sa-l puna la dispozitia angajatului, cu interdictia clara de a fi utilizat in interesul personal. Seamana cu punerea botnitelor, culegatorilor de struguri. Nu se poate sa umbli cu miere si sa nu te lingi pe degete. Suntem oameni, nu roboti. Poate era mai bine daca il taxa financiar, proportional cu timpul folosit in interes propriu. Dar, majoritatea angajatilor sunt solicitati in interes de serviciu, prin aceleasi dispozitive puse la dispozitia lor si in afara orelor de serviciu, fara a fi platiti.