Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:46 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dan Neculăescu, prezent la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, la Luxemburg

ro

15 Oct, 2018 22:35 2372 Marime text
Secretarul de stat Dan Neculăescu, a participat luni, 15 octombrie 2018, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Luxemburg. 

Subiectele aflate pe agenda miniștrilor de externe europeni au vizat aspectele externe ale migrației, situația din Libia și Republica Centrafricană. În cadrul unui dejun de lucru informal au fost discutate evoluțiile din Venezuela.

Miniștrii au evaluat stadiul implementării Concluziilor Consiliului European din luna iunie 2018 în privința aspectelor externe ale migrației.

În principal, a fost discutată cooperarea dintre Uniunea Europeană și Uniunea Africană (UA), evidențiindu se importanța stabilizării statelor cele mai vulnerabile pentru a acționa împotriva cauzelor profunde ale migrației.   

Secretarul de stat Dan Neculăescu a exprimat sprijinul pentru implementarea deciziilor Consiliului European din iunie 2018 conform evaluărilor rezultate în urma Summit-ului recent de la Salzburg. A reiterat interesul României de a facilita soluții consensuale pe durata Președinției Consiliului Uniunii Europene, context în care a menționat urmărirea îndeaproape a dosarului, cu sprijinul Președinției austriece a Consiliului Uniunii Europene. 

Situația din Libia a făcut obiectul unei evaluări din perspectiva situației de securitate, apreciată ca volatilă, și a stadiului procesului politic. A fost reiterat sprijinul UE pentru o soluționare politică a crizei libiene, sub medierea ONU, pentru asigurarea unui climat de stabilitate, necesar pentru organizarea corespunzătoare a procesului electoral în perioada următoare, inclusiv aportul extrem de apreciat al misiunilor PSAC.

Totodată, miniștrii au avut un schimb de opinii privind recentele evoluții din Republica Centrafricană și s-au exprimat în favoarea identificării unei soluții politice pentru aplanarea crizei interne.

A reieșit importanța unei angajări responsabile din partea tuturor actorilor internaționali și regionali prezenți în teren. 

În cadrul unui dejun informal, miniștrii de externe europeni au abordat evoluțiile recente din Venezuela, cu accent asupra modalităților prin care Uniunea Europeană poate crește sprijinul umanitar și poate sprijini soluționarea crizei politice.

Sursa foto: MAE 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii