Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:34 06 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cutremur în România cu câteva ore înainte de o erupţie solară neobişnuită

ro

08 Jun, 2011 16:31 1885 Marime text
cutremur-in-romania.jpgUn nou cutremur uşor s-a produs, marţi noapte, în România. Seismul a avut o magnitudine de 3,0 pe scara Richter şi a fost înregistrat în zona Vrancea.

Cutremurul s-a produs la ora locală 01:10, la o adâncime de 105 kilometri.

Epicentrul seismului a fost localizat la 45 kilometri Vest de Focşani, 35 kilometri Est de Covasna şi 9 kilometri Vest de Paltin.

Seismele cu magnitudinea de sub 4 pe scara Richter sunt considerate a fi de intensitate uşoară. De regulă, acestea nu provoacă victime sau pagube materiale însemnate, iar unele nici nu sunt resimțite pe o rază mai mare de câţiva kilometri.

Erupţie solară puternică

Seismul de marţi seară s-a produs cu câteva ore înainte ca NASA să anunţe una dintre cele mai puternice erupţii solare din ultimii ani. Fenomenul, produs în jurul orei 9:00, ora României, ar putea perturba sistemele de comunicaţii din satelit şi reţelele electrice terestre.

"La 7 iunie a avut loc o erupţie solară de forţă medie (M-2), cu o ejecţie coronală de masă spectaculoasă la nivel vizual. Norul de particule s-a ridicat rapid, apoi a revenit la suprafaţă, părând să acopere o zonă care reprezintă aproape jumătate din suprafaţa solară", a precizat observatorul de dinamică solară al Agenţiei spaţiale americane. O erupţie de o asemenea magnitudine nu a mai fost observată din anul 2006.

Majoritatea oamenilor de ştiinţă susţin că nu există nicio legătură între astfel de fenomene şi proudcerea unor cutremure. Unii susţin, însă, contrariul şi spun că Pământul este direct influenţat de activităţi de acest gen.

Sursa: B1.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii