Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:27 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cursuri de obţinerea gradelor pentru preoţi şi diaconi din Mitropolia Munteniei şi a Dobrogei

ro

04 Sep, 2012 05:55 3125 Marime text

Ieri, a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti deschiderea oficială a cursurilor pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie. La aceste cursuri, susţinute de profesori de teologie ai instituţiei de învăţământ bucureştene, participă preoţi şi diaconi din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei. Cursurile se vor încheia cu examene scrise şi orale pe 19 şi 20 septembrie.

Preoţii şi diaconii înscrişi la cursurile de toamnă pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie au participat luni dimineaţă la slujba Utreniei şi la Sfânta Liturghie care a fost săvârşită în Biserica "Sfântul Spiridon Nou" - paraclis patriarhal şi Catedrală mitropolitană, de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Din soborul de slujitori a făcut parte şi părintele Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. După oficierea Sfintei Liturghii a fost săvârşită şi slujba de Te Deum pentru început bun şi binecuvântat al cursurilor preoţeşti.

Ce se studiază

"Cursurile preoţeşti sunt ţinute toamna în fiecare an şi noi, cadrele didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, suntem bucuroase să întâlnim preoţi cu un suflu nou, care participă cu entuziasm la aceste cursuri pentru a-şi împrospăta cunoştinţele teologice. Cursurile preoţeşti acoperă o gamă largă a disciplinelor teologice: doctrină, morală, legislaţie bisericească. Slujitorii altarelor vor avea ocazia să cunoască şi anvergura misiunii Bisericii Ortodoxe Române. Întrucât sunt înscrişi la aceste cursuri preoţi şi diaconi din toate eparhiile Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, această întâlnire constituie şi un moment de schimb de experienţă", a spus părintele decan Ştefan Buchiu. După deschiderea oficială, preoţii au participat de la ora 12:00 la primul curs, intitulat "Probleme morale ale tinerilor de azi şi soluţiile lor din perspectiva creştină". După susţinerea fiecărui curs urmează şi o perioadă de seminarizare, unde se pot pune diferite întrebări despre tema prezentată sau se pot dezvolta aspecte noi. "Dacă la cursuri sunt prezentate teme mai speciale, cum ar fi dialogul dintre filosofie, teologie şi ştiinţă, e bine că la seminar dorim ca aceşti cursanţi să facă schimb de experienţă, să adreseze profesorilor întrebări despre cunoştinţele teoretice, dar şi despre aspecte practice. Sigur, nu sunt suficiente cursurile pe care le predăm noi la facultate. Ele au o singură dimensiune, cea ştiinţifică sau academică. Dar stagiul de pregătire cuprinde şi o a doua dimensiune, cea a ritualului liturgic. Preoţii şi diaconii vor participa în fiecare dimineaţă la Sfânta Liturghie, iar seara, la slujba Vecerniei. În cadrul slujbelor, preoţii vor susţine predici şi cateheze", ne-a spus părintele decan. Cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie se vor încheia pe 19 şi 20 septembrie cu examenele scrise şi orale.

Sursa: ziarullumina.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii