Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:14 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CSM „Afirmaţiile făcute de Daniel Savu au adus atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei“

ro

15 Nov, 2016 11:07 644 Marime text
În şedinţa de ieri, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmaţiile lui Daniel Savu, senator în Parlamentul României, lansate în spaţiul public în data de 18 septembrie 2016, prin intermediul paginii de internet www.danielsavu.ro, ulterior preluate de publicaţii media online, au adus atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia.
 
Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei şi are dreptul şi obligaţia de a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.
 
Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară la solicitarea președintelui Consiliului, ca urmare a sesizării procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
Acestea au vizat afirmaţiile sentatorului Daniel Savu, publicate pe pagina de internet www.danielsavu.ro în data de 18 septembrie 2016, preluate de publicaţiile online www.românia.net şi www.evz.ro, referitoare la anumite metode de lucru ale magistratului Mircea Negulescu, procuror în cadrul DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti şi presupusele sale relaţii cu persoane implicate în dosarele pe care le instrumentează sau din structura SRI - Prahova. S-a acreditat ideea că procurorul DNA acţionează din postura de protector al lumii interlope din Ploieşti, instrumentând dosare penale cu nerespectarea dispoziţiilor legale.
 
Cu toate că, aparent, anumite susţineri ale lui Savu au vizat un singur procuror, inspectorii judiciari au constatat că, prin oferirea caracterului de generalitate unor fapte neprobate, s-a acreditat ideea că activitatea justiţiei în ansamblul său se realizează cu încălcarea legii.
 
Afirmaţiile demnitarului sunt cu atât mai grave cu cât Inspecţia Judiciară, prin rezoluţia din 6 octombrie 2016, a dispus clasarea sesizării din oficiu cu privire la presupusa abatere disciplinară constând în “încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii”, constatând că procurorul Negulescu nu a instrumentat dosarul menţionat în cuprinsul postării senatorului.
 
Lansarea în spaţiul public a unor aspecte neprobate şi denigratoare referitoare la activitatea procurorilor, preluate şi propagate ulterior de publicaţii media, pot induce în conştiinţa publică ideea că dosarele penale sunt constituite şi soluţionate în mod discreţionar, fiind bazate pe intenţii şi scopuri oculte, neconforme unui stat de drept.  
 
Plenul Consiliului a apreciat că afirmaţiile domnului senator Daniel Savu au avut un impact negativ asupra credibilităţii sistemului judiciar, aducând atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii