Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:12 12 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conferinţă Junker-Iohannis "Suntem bine pregătiţi pentru o perioadă dificilă, dar interesantă"

ro

11 Jan, 2019 13:49 1050 Marime text
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că preşedinţia Consiliului UE reprezintă un moment de importanţă deosebită care va rămâne în istoria României, arătând că ţara noastră este bine pregătită pentru acest mandat.

"Asistăm la un moment de importanţă deosebită care va rămâne în istoria ţării noastre - lansarea primei preşedinţii la Consiliul UE. (...) Am discutat, în cadrul dezbaterilor strategice la Consiliul European, problemele europene de foarte multe ori şi cred că suntem bine pregătiţi pentru perioada dificilă, dar interesantă şi, credem, cu rezultate pe care o începem acum", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, la conferinţa de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

El a menţionat că discuţiile s-au concentrat pe dosare importante din agenda europeană, dar şi pe abordări generale extrem de importante pentru perioada următoare.

"Am discutat astăzi despre Brexit, bugetul multianual, migraţie, securitate europeană şi cum vom face să construim o agendă optimistă realistă şi credibilă pentru perioada următoare", a precizat Iohannis.

Potrivit şefului statului, CE este un partener vital, important şi cu care România are un dialog foarte bun.

"Împărtăşim obiectivul unei Europe mai puternice, mai unite, mai eficiente şi aici vorbim atât în plan intern, în interiorul Uniunii, cât şi în plan extern. Acesta va fi şi obiectivul către care vor fi orientate eforturile noastre pe durata următoarelor şase luni", a afirmat Iohannis.

În ceea ce priveşte Brexit, el a arătat că se doreşte o retragere ordonată a Marii Britanii din UE.

"Sperăm că aşa se va întâmpla", a adăugat Iohannis.

El a menţionat că eforturile vor fi concentrate şi pe facilitarea adoptării măsurilor propuse de Comisia Europeană, pentru a exista asigurări că UE este pregătită în mod corespunzător pentru retragerea Marii Britanii în orice scenariu.

Şeful statului a precizat că în ceea ce priveşte bugetul UE se va urmări obţinerea unor rezultate consensuale, echilibrate şi adaptate realităţilor.

"În cadrul negocierilor pe care le vom avea în următoarele şase luni, vom urmări obţinerea unor rezultate consensuale, echilibrate şi adaptate realităţilor pe care cetăţenii din întreaga Europă le percep zilnic. Preşedinţia română a Consiliului UE va fi pe deplin angajată în acest proces în conformitate cu obiectivul pe care l-a stabilit ultimul Consiliu European, respectiv atingerea unui acord politic până la sfârşitul anului 2019", a explicat Klaus Iohannis.

Potrivit şefului statului, gestionarea migraţiei rămâne un domeniu care necesită întreaga atenţie.

"Noi am înţeles că se aşteaptă de la noi să fim implicaţi în discuţii, să căutăm împreună cu partenerii cele mai bune soluţii", a completat preşedintele Iohannis.

El a subliniat că summitul de la Sibiu din 9 mai va constitui un reper pentru preşedinţia României la Consiliul UE, dar şi pentru Uniunea Europeană în ansamblu, ţinând cont de rolul său în pregătirea viitoarelor priorităţi şi abordărilor strategice pentru perioada de după alegerile europarlamentare.

"Am discutat aceste chestiuni, am fost de acord că orientările care vor fi trasate cu această ocazie cu privire la viitorul proiectului european trebuie să aibă o bază consensuală şi să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni", a declarat Iohannis.

El a arătat că este foarte angajat în ceea ce priveşte preşedinţia Consiliului UE.

"Ştiu că toată lumea de la noi este foarte angajată şi hotărâtă să ne prezentăm bine, foarte bine, să obţinem ceea ce ne propunem, finalizarea multor dosare care sunt în lucru, elaborarea unei strategii viabile, credibile pentru viitorul UE", a evidenţiat Klaus Iohannis.

Sursă: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii