Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:08 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunitatea musulmană din România celebrează Kurban Bayram

ro

20 Aug, 2018 15:41 5809 Marime text

Comunitatea musulmană din România celebrează marți, 21 august, Kurban Bayram - Sărbătoarea Sacrificiului - Eid al Adha, unul dintre cele mai importante evenimente religioase cu semnificaţie comemorativă din religia islamică, ce are loc în luna pelerinajului, organizat la locurile sfinte de la Mecca (Regatul Arabiei Saudite).

Respectând tradiţia, Muftiul Muurat Iusuf va oficia Marea Rugăciune Comună (Bayram Namazı) marți, 21 august 2018, de la ora 06:58, la Geamia Hunkar, din Constanţa, iar ulterior va participa la o serie de sacrificii ritualice şi va oferi aproximativ 6000 pachete ce vor conține carne de kurban pentru familiile nevoiaşe din judeţeleConstanţa, Tulcea şi Cǎlǎraşi, oferite de Muftiatul Cultului Musulman din România, împreună cu reprezentanţii Kızılay – Semiluna Roșie Hasene – Germania și ai Consulatului și Ambasadei Republicii Turcia, transmite Muftiatul Cultului Musulman  din  România.


Sărbătorile reprezintă pentru toți un moment de bucurie, liniște și pace alături de cei dragi. Astăzi, 10 Zilhicce 1439 – conform calendarului islamic sau 21 august 2018 – conform calendarului gregorian, celebrăm Sărbătoarea Sacrificiului (Kurban Bayramı, Id-al-Adha), sărbătoare care comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creştini), cel care, pus să aleagă între dragostea faţă de unicul său fiu Ismael şi adoraţia lui Allah, optează pentru confirmarea devoţiunii faţă de divinitate. Potrivit Coranului, pentru a-şi exprima credinţa necondiţionată şi supunerea faţă de Allah, Ibrahim se arată pregătit să-şi sacrifice fiul, pe Ismael, dar Creatorul, văzându-i determinarea şi neclintita credinţă, îl trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel, lama cuţitului taie gâtul animalului şi nu pe cel al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană ca Sărbătoarea Sacrificiului.
 

„Pelerinajul, ce se desfăşoară după un ritual strict, reiterează pelerinajul iniţiatic al Profetului Muhammed (PbuH), la locurile sfinte ale religiei islamice, de la Mecca, Valea Mina, pe Muntele Arafat, Muzdalifa şi Medina, la care participă anual milioane de pelerini, dar şi puterea sacrificiului pentru credinţa în Creator, probată de Profetul Ibrahim.”

Trăim vremuri tulburi, deși nu ar trebui... Viteza, agitația, nestatornicia și neliniștea sufletească sunt cuvintele care definesc aceste vremuri... Avem nevoie, mai mult ca oricând, de CREDINȚĂ, TOLERANȚĂ, IUBIREA APROAPELUI, ÎNȚELEGERE ȘI PACE.Ne-am lăsat prinși în vâltoarea vieții, adaptându-ne ritmului global, însă uitând de semenii noștri, deși nu ar trebui... Într-o lume în care este urmărit doar câștigul, unde sufletele sunt ticsite de lucruri lumești, într-o lume în care pentru oameni primează partea materială, în care fizic suntem apropiați, dar emoțional suntem indiferenți față de semeni, kurbanul ne apropie... unul de celălalt. Kurbanul ne apropie... de Bunul Allah!”, a precizat muftiul.


Dovada vie de conviețuire interetnică și interconfesională din România, în special în zona Dobrogea, ne dă speranța că toate lucrurile se vor așeza la locul lor, cu voia Domnului, precizează Muftiatul Cultului Musulman din România.

"Muftiul Comunității Musulmane din țara noastră urează tuturor musulmanilor din România: „UN BAIRAM FERICIT!”, „KURBAN BAIRAM QAYIRLI BOLSIN!“, „KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN!”, „EID AL-ADHA MUBARAK!”
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii