Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:10 23 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor „Uniunea Europeană nu apără într-o manieră decisivă și coerentă libertatea presei”

ro

29 Sep, 2015 19:31 663 Marime text
 
Uniunea Europeană nu răspunde suficient la atacurile contra libertății presei în interiorul statelor sale membre, relevă un raport al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), dat astăzi publicității, transmite AFP.
 
CPJ subliniază idea că Uniunea Europeană ar trebui să facă mai mult pentru a se asigura că statele membre apără drepturile jurnaliștilor, potrivit agerpres.ro.
 
„Prin faptul că nu trage la răspundere statele membre, Uniunea Europeană nu apără într-o manieră decisivă și coerentă libertatea presei”, susțin autorii raportului.
 
În Ungaria, media publice au devenit „purtătoare de voci ale guvernului, iar publicitatea de stat a fost utilizată pentru a recompensa prietenii și a pedepsi vocile discordante”, mai scrie în document. În Ungaria, au fost impuse limite legii privind libertatea de informare.
 
Conform CPJ, în întreaga Uniune Europeană jurnaliștii se confruntă cu amenințări penale, cu legi privind blasfemia, cu o supraveghere care le amenință sursele și cu violențe precum atacul asupra săptămânalului de satiră Charlie Hebdo, comis în ianuarie de jihadiști.
 
„Eșecul” UE de a proteja jurnaliștii nu îi afectează pe aceștia doar în interiorul statelor membre, ci reduce și capacitatea Uniunii de a apăra libertatea presei în afara UE, întrucât le oferă statelor autoritare alibiuri pentru propriile politici represive. Conform raportului, Uniunea Europeană ar trebui să recurgă la măsuri precum suspendarea dreptului de vot în Consiliu pentru statele incriminate.
 
„Noi apărăm libertatea presei și promovăm această libertate, dar reglementarea domeniului media este, conform tratatelor, rezervat statelor member”, a declarat astăzi Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.
Sursa foto: stareapresei.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii