Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:03 06 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Războiul dintre Israel şi Hamas a ucis cel puţin 29 de jurnalişti

ro

28 Oct, 2023 14:44 770 Marime text
Foto: PixabayRăzboiul dintre Israel şi Hamas a ucis cel puţin 29 de jurnalişti, a anunţat vineri Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), citat sâmbătă de DPA, informează Agerpres.ro

Războiul de aproape trei săptămâni dintre Israel şi conducătorii Hamas din Gaza a început după un atac pe scară largă asupra civililor israelieni comis de militanţi ai Hamas la 7 octombrie.

"În ultimele trei săptămâni, CPJ a documentat cea mai ucigaşă perioadă pentru jurnaliştii care acoperă conflictul de când CPJ a început să le urmărească în 1992", a declarat CPJ într-un comunicat.

"Acest bilanţ mortal este cuplat cu hărţuirea, detenţiile şi alte raportări ale obstacolelor în zone ce includ Cisiordania şi Israelul", se adaugă în comunicat.


Pe măsură ce capacitatea jurnaliştilor de a se angaja în munca lor a devenit din ce în ce mai limitată, "capacitatea publicului de a afla şi înţelege ceea ce se întâmplă în acest conflict este grav compromisă, cu ramificaţii probabile în întreaga lume", avertizează CPJ.

CPJ se declară "puternic alarmat" de informaţiile despre întreruperea comunicaţiilor în Gaza.

"Pe măsură ce birourile de ştiri îşi pierd contactul cu echipajele şi reporterii din Gaza, în mod independent martori pentru a furniza informaţii despre evoluţiile şi bilanţul uman al acestui război, lumea pierde o fereastră către realitatea tuturor părţilor implicate în acest conflict", notează organizaţia americană non-profit.


Jurnaliştii sunt civili care trebuie protejaţi şi vizarea în mod deliberat a jurnaliştilor sau a infrastructurii media constituie posibile crime de război, notează de asemenea CPJ.

"În această perioadă întunecată, suntem alături de jurnalişti, de acei căutători de adevăr a căror muncă zilnică ne ţine la curent cu faptele care fac lumină asupra condiţiei umane şi ajută la tragerea la răspundere a puterii", adaugă CPJ.


Militanţi ai Hamas au ucis peste 1.400 de persoane şi au răpit alte cel puţin 229 în timpul atacului din 7 octombrie. Răspunsul israelian asupra Gazei a ucis cel puţin 7.300 de persoane, a anunţat Ministerul Sănătăţii condus de Hamas.

Agerpres.ro 

Citește și: 

Război Israel-HamasUn tanc al armatei israeliene a tras din greşeală asupra unei poziţii egiptene
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii