Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:51 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cei care falsifică actele maşinilor riscă pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 5 ani

ro

07 Mar, 2016 16:57 1309 Marime text
 
Senatorii din Comisia pentru drepturile omului ar urmă să discute luni propunerea legislativă de completare a Codului Penal, în sensul introducerii pedepsei cu închisoarea de la 2 la 5 ani pentru vânzătorii de autovehicule care falsifică datele sau carateristicile tehnice ale maşinilor, scrie Mediafax, notează hotnews.ro.
 
Conform acestei propuneri legislative de completare a Legii 286/2009 Cod Penal, se introduce infracţiunea de „înşelăciune privind date sau caracteristici ale vehiculelor”.
 
În acest fel, înşelăciunea săvârşită în legătură cu date sau caracterisrici ale vehiculelor se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani.
 
„Prin date sau caracteristici ale vehiculelor se înţelege: elemente de indentificare, provenienţă, modificările şi intervenţiile, inclusiv asupra odometrului, istoricul reviziilor, reparaţiilor şi accidentelor rutiere în care a fost implicat vehiculul. Fapta constituie infracţiune independent de diligenţa depusă de persoană care devine titular de drepturi asupra vehiculului”, prevede propunerea legislativă semnată de un grup de deputaţi PNL şi independenţi, conform aceleiași surse.
 
Iniţiatorii menționează în expunerea de motive că infracţiunea este introdusă în categoria celor care ţin de siguranţă pe drumurile publice şi nu a celor care ţin de patrimoniu, în condiţiile în care starea proastă a unor vehicule poate reprezenta un pericol grav. Siguranţă circulaţiei reprezintă unul din domeniile în care România se situează pe ultimele locuri în Europa. Astfel, ultimele statistici arată că în România se înregistrează 259 de accidente mortale la 10 miliarde pasageri-km, în comparaţie cu media UE care se cifrează la 61 de accidente. Cauzele sunt multiple: starea drumurilor, insuficientă pregătire a conducătorilor auto, starea tehnică a autovehiculelor.
 
Ceai care au inițiat această propunere legislativă sunt: Alexe Costel - deputat PNL; Alexe Florin-Alexandru - deputat PNL; Cocei Erland - deputat PNL; Doboş Anton - deputat PNL; Guran Virgil - deputat Independent; Nazare Alexandru - deputat PNL; Paul Maria-Andreea - deputat PNL; Român Cristian-Constantin - deputat PNL; Tararache Mihai - deputat Independent.
 
Guvernul a avizat negativ propunerea, pe motiv că actualul Cod penal este suficient de cuprinzător pentru a sancţiona astfel de cazuri, potrivit aceleiași surse. 



Sursa foto: ampress.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii