Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:36 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce spune Iohannis despre Strategia Naţională de Apărare

ro

22 Jun, 2015 17:26 1172 Marime text
 
Klaus Iohannis, preşedintele României, a prezentat, astăzi,  în plenul Parlamentului Strategia Naţională de Apărare a Ţării. 

„Una dintre primele mele promisiuni a fost că voi prezenta în termen de şase luni Strategia Naţională de Apărare a Ţării. Am ţinut ca Strategia să fie gată la timp pentru a respecta legea, o promisiune şi pentru a oferi ţării o asmenea Strategia. În cele şase luni au fost consultări cu oameni politici, cu oameni specializaţi.

Strategia revine în obligaţia preşedintelui României. Acest document nu este şi nu trebuie să fie un act de voinţă al unei persoane sau al câtorva instituţii. Este o delcaraţie pe care România o face şi priveşte statul, societatea şi cetăţeanul. Şi se referă la Apărare şi Securitate Naţională în amsamblu. 

Societatea noastră are nevoie de o Strategie Naţională de Apărare pentru a răspunde realităţilor vremeii. Este necesar contruirea unui cadru legislativ pentru a introduce concepte clare pe care se pot construi strategii ulterioare.

Un stat puternic îşi respectă toţi cetăţenii. Nu întâmplător am pus în prim plan cetăţeanul, deoarece statul trebuie să le asigure tot pentru a-şi putea exercitate toate drepturile. Oriunde s-ar afla, cetățenii trebuie să știe că autoritățile se ocupă de ei.

O Românie puternică știe să-și protejeze valorile, bunurile naționale și resursele și să apere acele lucruri care o fac unică. România puternică înseamnă și un stat care contribuie la democrație și libertate, la menținerea securității colective împreună cu aliații săi. Evoluțiile din regiune au readus în atenție îndeplinirea misiunii fundamentale a NATO, cea de apărare colectivă. Consolidarea parteneriatului strategic cu SUA, întărirea profilului în NATO și UE sunt obiectivele naționale de securitate pe care Strategia la afirmă. Garantul principal al securității este NATO. 

Angajamentul tuturor partidelor puternice de a crește bugetul pentru apărare la 2% până în 2017 arată că România înțelege să fie nu doar beneficiar de securitate, ci și furnizor. Pornind de la schimbările de paradigma la nivel global, de la evaluarea amenințărilor, riscurilor, Strategia aduce câteva noutăți. Ea operează cu un concept de securitate națională extinsă, în acord cu perceptele europene.

Securitatea nu mai poate fi separată de stabilitatea financiar bugetară, de existența unor sisteme publice funcționale, de capacitatea de a răspunde la problemele de mediului. Acum este momentu să construim consens politic în jurul acestor probleme, care să producă reformă.

Strategia vrea şi îşi propune o abordare integrată - de ordine publică, de informații, contrainformații, securitate, dimensiunea economică și energetică, cea diplomatică, dimensiunea educațională, sănătate, socială și demografică. A venit momentul să lăsăm deoparte practică documentelor stufoase care rămân în sertare necitite și neaplicate. Strategia trebuie urmată de alte documente fundamentale, de la Cartea Albă a Apărării la altele. Un rol vital îl va avea planificarea integrată. Insist asupra acestui accent: Cooperarea interinstituțională. România nu-și poate permite că fircare instituție să aibă propria planificare, fără o concepție unitară la nivel național”, a declarat Iohannis.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii