Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:07 20 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce spune Laura Codruța Kovesi despre Dănuț Căpăţînă, fostul director al Spitalului Județean Constanța

ro

23 May, 2016 11:05 3334 Marime text
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, luni, că în corupția din sistemul de sănătate sunt implicate și firme și companii din străinătate, subliniind necesitatea unei abordări strategice în domeniu.
 
''Investigațiile actuale ale DNA în dosarele pe care acum le avem în lucru ne arată că faptele de corupție se manifestă prin aceleași acțiuni repetitive. În lipsa unor măsuri clare de prevenire și control, tipologia faptelor investigate și mecanismele care au permis săvârșirea faptelor se repetă. Este necesară o abordare strategică de prevenire a corupției, mai ales când vorbim de domenii care afectează direct viața cetățenilor, așa cum este domeniul sănătății'', a spus Kovesi, la dezbaterea "Corupția în sistemul de sănătate — prevenire și investigare. Experiență, bune practici și provocări".
 
Ea a dat ca exemplu o acțiune a DNA de săptămâna trecută când un manager de spital care a pretins și primit mită pentru încheierea unui contract de achiziții publice la un spital județean a fost prins în flagrant.
 
''În anul 2014, același director a mai fost trimis în judecată pentru același gen de fapte. Acest exemplu ne arată că nu se rezolvă corupția în sănătate doar arestând și investigând persoane. Dacă acest efort investigativ al organelor de aplicare a legii nu este dublat de măsuri preventive de schimbare a unor proceduri, de introducere a unor mecanisme de management și control, atunci cetățenii vor fi în continuare afectați'', a subliniat procurorul șef al DNA, potrivit agerpres.ro.
 
În context, Kovesi a pledat pentru pierderea funcțiilor în cazul celor anchetați și condamnați pentru corupție.
 
''Dacă cei anchetați și condamnați pentru corupție nu-și pierd funcțiile publice de care s-au folosit pentru a obține foloase ilicite, vom avea în continuare funcționari care vor primi mită pentru a încheia contracte în domeniul achizițiilor publice. Cu siguranță corupția în sănătate este rezultatul unei modalități netransparente de folosire a bugetului public. Cât timp planificarea unei achiziții publice nu va fi transparentă se va folosi bugetul pentru achiziții supraevaluate. În continuare se vor folosi banii publici pentru achiziții de aparatură scumpă de la firme de apartament, în timp ce spitalele nu pot asigura minime condiții pentru pacienți'', a adăugat Laura Codruța Kovesi, conform aceleiași surse.
 
Potrivit acesteia, investigațiile au dezvăluit că, uneori, sumele primite cu titlu de mită sunt achitate prin conturi deschise la bănci în străinătate, de cele mai multe ori în centre off-shore.
 
''În corupția din sistemul de sănătate sunt implicate și firme sau companii străine, de aceea pentru DNA constituie o prioritate tragerea la răspundere penală atât a persoanelor juridice române, dar și străine, care se ocupă de comercializarea medicamentelor și echipamentelor medicale. (...) Este important că avem în lucru cauze în care cooperăm cu parteneri instituționali din alte țări, care investighează și ei companiile, (...) iar schimbul de informații este esențial'', a arătat șefa DNA, mai scrie agerpre.ro.

Amintim că Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, a fost arestat preventiv de Tribunalul Bucureşti, el fiind cercetat pentru luare de mită, în formă continuată.

În ordonanţa procurorului Diana Corina Stăncele, de la DNA, se arată că, „în perioada 2011 - 2015, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, reprezentat de inculpatul Căpăţînă Dănuţ, şi o societate comercială s-au încheiat un acord cadru şi mai multe contracte pentru prestarea serviciilor IT, constând efectiv în: oferirea suportului informatic pentru managementul activităţii (licenţe de aplicaţii şi diferite programe), disponibilitate volum de calcul şi stocare date, asigurarea serviciilor de consultanţă de specialitate privind implementarea sistemelor, mentenanţă, configurarea şi adaptarea în funcţie de nevoile specifice ale spitalului şi instruirea utilizatorilor“.
 
„Valoarea totală a serviciilor ce urmau a fi prestate în cadrul acordului era de aproximativ 556.800 de euro (fără TVA) - aproximativ 139.200 de euro (fără TVA)/an. În acelaşi context, pentru «buna derulare» a contractelor şi pentru a nu exista întârzieri la plata facturilor pentru serviciile prestate, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a pretins şi primit, lunar, cu titlu de mită, de la reprezentanţii firmei respective (denunţători în cauză), iniţial, suma de 2.300 de euro, majorată ulterior la 2.900 de euro. Plăţile s-au făcut, la indicaţia inculpatului Căpăţînă Dănuţ, în baza unor contracte de «consultanţă»  încheiate de societatea respectivă cu două companii offshore ce aparţineau managerului unităţii medicale, deşi firma respectivă nu a beneficiat niciodată de asemenea servicii“, potrivit DNA.
 
„Astfel, în perioada 2012 - august 2015, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a primit în modalitatea de mai sus suma totală de 77.412 euro, la care se mai adaugă 8.000 de euro primiţi cash. În cursul lunii aprilie 2016, în contextul în care aceeaşi societate comercială se afla în negocieri cu Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa în vederea încheierii unui nou contract, cu ocazia unei întâlniri, inculpatul Căpăţînă Dănuţ i-a amintit unuia dintre denunţători faptul că mai are de achitat o «datorie» de 50.000 de euro. După ce au căzut de acord cu privire la suma şi modalitatea de remitere, respectiv 25.000 - 30.000 de euro, plătibilă cash şi în rate, inculpatul a pretins pentru derularea viitorului contract 10% din valoarea facturilor emise, respectiv suma de 1.300 de euro/lună, faţă de procentul de 15% pretins anterior“, se mai arată în documentele celor de la Anticorupţie.
 
La data de 18 mai, Dănuţ Căpăţînă a fost surprins în flagrant de către procurorii Anticorupţie după ce ar fi primit de la persoana denunţătoare o tranşă din „datoria“ pretinsă, respectiv 10.000 de euro.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii