Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:43 19 10 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce spune ANSVSA Lapte cu aflatoxină în 34 de ferme din ţară

ro

21 Mar, 2013 15:15 1028 Marime text
În cadrul controalelor suplimentare pentru determinarea conţinutului în aflatoxina M1 din lapte au fost verificate de către medicii veterinari oficiali următoarele categorii de unităţi din sectorul laptelui: 785 ferme de vaci de lapte; 177 centre de colectare lapte; 134 automate pentru vânzarea directă a laptelui crud către consumatorul final; 239 unităţi de procesare a laptelui autorizate/înregistrate sanitar veterinar.

Cu ocazia acestor controale suplimentare au fost prelevate 1335 probe de lapte, după cum urmează: 785 probe din ferme de vaci de lapte; 177 probe din centre de colectare lapte; 134 automate pentru vânzarea directă a laptelui crud; 239 unităţi de procesare a laptelui. Toate cele 1335 probe de lapte prelevate au fost analizate în laboratoarele ANSVSA autorizate sanitar veterinar şi acreditate RENAR pentru determinarea conţinutului în aflatoxină M1. Numărul total de probe neconforme la parametrul aflatoxina M1 a fost de 67, ceea ce reprezintă 5% din totalul probelor analizate.

Numărul probelor conforme din punct de vedere al conţinutului în aflatoxina M1 este de 1268, reprezentând 95% din totalul probelor analizate. În urma controalelor efectuate, au fost identificate 67 probe neconforme pentru aflatoxina M1 în lapte, astfel: 34 probe neconforme pentru aflatoxina M1 în ferme de vaci de lapte; 5 probe neconforme pentru aflatoxina M1 de la centre de colectare lapte; 8 probe neconforme pentru aflatoxina M1 de la automate de lapte; 20 probe neconforme pentru aflatoxina M1 de la unităţi de procesare lapte.

Au fost oprite de la procesarea sau vânzarea directă către consumatorul final, prin intermediul automatelor de lapte o cantitate de 193 de tone de lapte, ceea ce reprezintă 0,03% din producţia lunară a României.


Ce măsuri au fost întreprinse

Au fost retrase de la procesare/vânzarea directă către consumatorul final, prin intermediul automatelor de lapte 193 tone lapte, ceea ce reprezintă 0,03% din producţia lunară a României. Au fost suspendate temporar 47 automate pentru vânzarea directă a laptelui către consumatorul final, până la remedierea situaţiei la nivelul fermelor furnizoare de lapte (în situaţiile în care s-au obţinut rezultate neconforme pentru aflatoxina M1 la probele de lapte recoltate din ferme), ANSVSA a dispus suspendarea temporară a activităţii tuturor automatelor de lapte deţinute de fermele respective, în scopul asigurării protecţiei sănătăţii consumatorilor). A fost interzisă activitatea de livrare a laptelui la unităţile de procesare/vânzarea directă prin intermediul automatelor în toate cele 34 ferme la care s-au obţinut rezultate neconforme, până la remedierea situaţiei.

A fost oprită temporar activitatea de colectare în toate cele 5 centre de colectare a laptelui la care s-au obţinut rezultate neconforme (au fost intensificate controalele în scopul identificării şi eliminării producătorilor care au livrat lapte contaminat cu aflatoxina M1 la centrele de colectare). Fermele sau producătorii mici de lapte vor putea să reia livrarea laptelui la unităţile de procesare sau la centrele de colectare, precum şi vânzarea directă a laptelui, prin intermediul automatelor, numai după ce vor face dovada (vor prezenta Buletine de analiză, eliberate de laboratoare autorizate şi acreditate) că laptele pe care îl produc este conform. Au fost distruse conform legislaţiei în vigoare 193 de tone lapte crud şi 104 tone de produse lactate.

Ti-a placut articolul?

Comentarii