Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:34 24 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE4 - Bugetul municipiului Constanţa, dezbătut la Primărie (video)

ro

28 Jan, 2016 09:38 1283 Marime text
Primăria Municipiului Constanța organizează astăzi o dezbatere publică având ca temă “Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului municipal pe anul 2016”. Întâlnirea începe la ora 10.00, în Sala Remus Opreanu a Consiliului Județean Constanța. De asemenea, “Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului municipal pe anul 2016” a fost afișat și pe site-ul instituției (www.primaria-constanta.ro) la rubrica Transparenţă decizională/ Informare şi consultare.
 
Asociația Elevilor din Constanța (AEC) va participa la dezbaterea de astăzi şi va cere suplimentarea finanțării învățamântului în municipiul Constanța cu 7 milioane de lei, dintre aceștia 5 milioane de lei destinați cheltuielilor materiale cu bunuri și servicii, iar 2 milioane de lei pentru mărirea fondului de burse.

UPDATE4, ora 10.55:


Andrei Chivu a mai cerut, de asemenea, autobuze ecologice ca să nu mai fie poluat aerul. A urmat un schim de replici între Andrei Chivu și purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, Liviu Tramudana.
La final, Tramudana i-a luat microfonul lui Chivu și i l-a dat lui Iulian Gropoșilă, vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România și președinte al Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii Constanța. 

UPDATE3, ora 10.39:


A luat cuvântul Sandu Grumeza, constănțeanul care, la ședința extraordinară a Consiliului Local a iscat un scandal, după ce tatăl lui a murit stând, în 27 decembrie, la coadă la pachetele date de primărie.
Acesta cere ca Primăria Constanța să facă monument celor trei fete arse în incendiul de la Clubul Beirut.

A urmat arhitectul Andrei Chivu, care a apreciat că orașul Constanța este bolnav și plin de probleme. El a cerut școli mai frumoase, cu curți îngrijite.
 

UPDATE2, ora 10.25:


Decebal Făgădău a susținut că este un buget sustenabil, sănătos, care deschide posibilități de absorbție a fondurilor europene, dar în același timp este un buget care nu va aduce mari surprize administrației locale. 
A luat cuvaâtul Alexandru Manda. 

În proiectul bugetului pentru anul 2016, Primăria Municipiului Constanța a cuprins 22 milioane de lei destinați învățamântului, dintre care 4 milioane de lei cu destinația de cheltuieli materiale cu bunuri și servicii. ”Considerăm necesară mărirea cu 5 milioane de lei a sumei destinate cheltuielilor materiale, însumând astfel 9 milioane de lei. AEC este de părere că prin creșterea cheltuielilor pentru bunuri și servici vor putea fi asigurate condițiile optime de învățare pentru elevii din municipiul Constanța, astfel fiind stopat flagelul așa-zisului fond al școlii”, a declarat președintele AEC, Constantin - Alexandru Manda.
 
În propunerea de buget supusă dezbaterii publice, fondul de burse este în cuantum de 3 milioane de lei. AEC solicită suplimentarea acestuia cu 2 milioane de lei, astfel însumând un cuantum de 5 milioane lei. Această mărire va permite, în urma stabilirii numărului de beneficiari, creșterea cuantumului burselor.
   
De asemenea, în cadrul dezbaterii AEC va solicita și creșterea fondului destinat activităților de tineret, acordat în temeiul Legii tinerilor nr. 350/2006, la suma de 200,000 lei. În momentul de față, Primăria Constanța a stabilit fondul destinat activităților de tineret la un cuantum de 80,000 lei. Creșterea cu 120,000 lei este necesară pentru desfășurarea unor activități de amploare. Totodată, propunem ca din fondul pentru activități de tineret, suma de 60,000 lei să fie destinată organizării de activități în cadrul programului național Școala altfel.
   
 
“Primăria Municipiului Constanța a bugetat pentru învățământ, în anul 2016, suma de 22 milioane lei. Este un progres, dar este insuficient. Comparativ, municipiul Iași alocă pentru învățamânt suma de 38 milioane lei, iar municipiul Cluj-Napoca 55 milioane lei. Dacă propunerile noastre vor fi transpuse în bugetul adoptat vinerea aceasta, finanțarea învățamântului în municipiul Constanța va crește la 29 milioane lei, iar cheltuielile cu bunuri și servicii vor crește la 9 milioane lei, de la 4 milioane cât este propus în prezent. Creșterea cheltuielilor materiale este imperioasă, acesta fiind singurul mod în care poate fi stopată colectarea fondului școli, în prezent elevilor fiindu-le ceruți bani pentru cheltuielile cu bunuri și servicii, cum ar fi: instrumentele de scris la clasă, schimbarea mobilierului clasei, papetărie etc. Este obligația autorităților locale să se îngrijească că elevii care studiază în respectiva localitate beneficiază de condiții optime de învățare. De asemenea, atragem atenția că autoritățile locale au obligația de a aloca bani în bugetul local pentru asigurarea pazei unităților școlare.” a declarat Constantin-Alexandru Manda.


UPDATE1, ora 10.07:


Ședința a început. Primarul interimar Decebal Făgădău a prezentat proiectul de buget. S-au înscris pentru luarea cuvântului Andrei Popescu, președintele Asociaţiei Constanţa Ia Atitudine (ACIA), Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor, și Farauanu Cristian, de la Asociația Elevilor din Constanța. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii