Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:22 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bucureştenii pot sta liniştiţi Datoriile ELCEN la Romgaz se vor eșalona

ro

29 Sep, 2015 13:31 1762 Marime text
Datoriile în valoare de 362 milioane lei pe care Electrocentrale București (ELCEN) le are la Romgaz vor fi eșalonate pe o perioadă de doi ani. Acesta este anunţul făcut de Marcel-Octavian Nicolaescu, director general ELCEN, într-o conferință de presă. El a spus că el a "informat Consiliul de Administrație că datoria de 362 milioane lei va fi eșalonată pe o perioadă de 2 ani. Avem garanția ca furnizarea gazului să fie în condiții optime. Vom semna un protocol de eșalonare a acestor datorii, până cel târziu în 10 octombrie. Vom garanta cu contracte de furnizare a energiei electrice, cu bonusuri de energie electrică și dacă este necesar cu active din patrimoniul ELCEN. Sunt demarate demersuri și se vor finaliza prin protocol".
Nicolaescu a precizat că ELCEN nu încasează valoarea mărfii pe care o vinde RADET, respectiv apă caldă și căldură: "În 2008 s-a stabilit un protocol între Varujan Vosganian, care conducea Ministerul Economiei din care făcea parte și Electrocentrale București, și Primăria Capitalei, vizavi de datoriile care erau la acel moment, respectiv 2008. Aceste datorii venind din relația comercială pe care ELCEN o avusese în anii premergători 2007-2008. S-a stabilit o datorie de 750 milioane de lei și o eșalonare pe 3 ani, eșalonare care prevedea în fiecare an câte 200 de milioane de lei. S-a plătit numai parțial în primul an și jumătate după care la momentul scadent al acestui protocol a rămas o restanță de 252 de milioane de lei".
Potrivit reprezentanților ELCEN, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) trebuie să rectifice în regim de urgență bugetul primăriei astfel încât să aloce cu titlu de subvenție pentru RADET București încă cel puțin 200 de milioane de lei, sumă ce trebuie plătită în acest an, în integralitate, către Electrocentrale București (ELCEN).
Romgaz arăta ieri, într-un comunicat remis Agerpres, că ar putea fi nevoită să sisteze livrarea gazelor naturale către Electrocentrale București, începând cu data de 16 octombrie 2015, dacă societatea comercială nu va prezenta, până la 15 octombrie, un program ferm de stingere a datoriilor restante înregistrate față de Societatea Națională de Gaze Naturale.
În cursul serii de luni, Octavian Nicolaescu a precizat că Electrocentrale București a convenit cu Romgaz să eșaloneze datoriile, astfel încât, de la 16 octombrie, bucureștenii să poată avea apă caldă și căldură în perioada iernii 2015 - 2016.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii