Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:02 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Boc In trei ani vor fi reverificate toate pensiile de invaliditate

ro

13 Feb, 2010 19:15 1921 Marime text
emil-boc1.jpgPremierul Emil Boc spune ca, in conformitate cu noua lege a pensiilor, nu vor avea de pierdut decat o parte din cei care au beneficiat de pensii speciale si anunta ca in trei ani toate pensiile de invaliditate ar putea fi verificate, din cauza numarului inexplicabil de pensionari anticipate.

Invitat sambata la Radio Romania Antena Satelor, premierul i-a linistit pe toti cei care nu beneficiaza in prezent de pensii speciale, explicand ca in conformitate cu noua lege unitara a pensiilor adoptata saptamana trecuta de Executiv acestia "nu pierd niciun leut la pensie".

"Pensia va scadea numai la aceia care au pensii speciale, acolo se recalculeaza toate", a declarat premierul, explicand ca in aceasta situatie se afla intre 180.000 si 200.000 de persoane si subliniind ca "in mod dramatic" nu vor scadea decat pensiile a 15% dintre acestia.

Legea spune la 58 sau 63, in realitate varsta medie de pensionare este de 54 de ani

In privinta varstei de pensionare, premierul a prezentat cateva date statistice, pentru a justifica de ce s-a decis ca in 2030 sa se egalizeze varsta de pensionare la femei si barbati.

Astfel, potrivit legilor in vigoare, in prezent varsta de pensionare este de 58 de ani si 9 luni la femei si 63 si 9 luni la barbati. Daca proiectul de lege al Guvernului va fi aprobat si de Parlament, in 2015 varsta de pensionare va fi de 60 de ani la femei si 65 de ani la barbati iar in 2030, toti angajatii se vor putea pensiona la 65 de ani.

Premierul a explicat ca desi legea are alte prevederi, "varsta reala medie de pensionare este de 54 de ani si 7 luni, din cauza pensionarilor anticipate".

"Intre 2001 si 2009 avem o crestere cu peste 50 % a pensionarilor anticipate. Stiu o persoana perfect sanatoasa care e si in carciuma si pe strada, dar are pensie de invaliditate desi ar putea munci fara nicio problema", a recunoscut prim-ministrul.

Acesta a anuntat ca a propus ca in 3 ani toate sa fie reverificate toate pensiile de invaliditate "si unde avem o pensie de invaliditate corecta, poate ca trebuie sa o sprijinim cu pensie mai mare".

"In 2030 va trebui sa se ajunga la egalizarea varstelor de iesire la pensie, atunci si conditiile de viata se vor imbunatati si speranta de viata va creste(...) Alte tari trec de pe acum la egalizare", a mai subliniat premierul, linistindu-i totodata pe romani ca "in 2010 sunt resurse financiare pentru plata tuturor pensiilor".

Sursa: Ziare.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii