Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:41 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Boa de nisip, cel mai rar şarpe din România, găsit în Lunca Dunării după 80 de ani

ro

15 Sep, 2014 21:14 4210 Marime text

Cercetătorii au găsit 10 exemplare din specia boa de nisip în Lunca Dunării. Descoperirea este extraordinară, având ân vedere că ultimul șarpe din specia aceasta a fost găsit în viață, pe teritoriul României, în urmă cu 80 de ani. Anunţul a fost făcut de Societatea Ornitologică Română (SOR), după ce un locuitor din Lunca Dunării i-a semnalat apariţia pe pagina de Facebook. Acesta a fost îndrumat către herpetologi, care au mers să investigheze observaţia, informează Mediafax. Printre cele zece exemplare, echipa a găsit și o fmeleă cu șase pui.

Boa de nisip (Eryx jaculus) nu este un şarpe veninos, ci unul constrictor. Este cu preponderenţă un animal nocturn, având pupila verticală. Se hrăneşte îndeosebi cu rozătoare, pe care le vânează în galeriile construite subteran. Poate fi găsit, extrem de rar, în zone aride. Local, boa de nisip este numit şi şarpe cu doua capete, pentru ca este extrem de bine adaptat: coada animalului seamănă foarte bine cu capul, un sistem de apărare extrem de eficient împotriva prădătorilor care apucă reptilele de cap.

Până în 2012, specia era considerată dispărută din România, întrucât nu mai fusese văzută din 1986 la Cochirleni în Dobrogea. În 2012 a fost descoperit un nou exemplar al acestei specii, de  în sudul ţării, însă era mort.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii