Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:29 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au trecut două secole de la înfiinţarea primei şcoli în limba română! Cine este fondatorul ei

ro

05 Jun, 2018 10:04 2057 Marime text


În august 1818, în localul de la „Sf. Sava“ din Bucureşti, s-a deschis prima şcoală medie românească. Noua instituţie a devenit, în scurt timp, principalul focar de consolidare şi difuzare a culturii româneşti. 

Această realizare o datorăm lui Gheorghe Lazăr, considerat a fi părintele şcolii româneşti. Pe 5 iunie 2018, se împlinesc 239 de ani de la naşterea lui Gheorghe Lazăr! 

Printr-un proiect legislativ, iniţiat de un grup de 70 de parlamentari, adoptat de Senat la 20 iunie 2007 şi de Camera Deputaţilor la 9 octombrie 2007, ziua de 5 iunie a fost declarată „Ziua Învăţătorului“.

Gheorghe Lazăr s-a născut în anul 1779, la Avrig, judeţul Sibiu. A urmat şcoala primară în localitatea natală, apoi gimnaziul la Cluj şi la Sibiu. În 1805 a făcut cursuri de drept, timp de două trimestre, la Cluj. În 1806 a obţinut o bursă pentru studii teologice la Universitatea din Viena, unde a audiat cursuri de teologie, filosofie, istorie, drept, pedagogie, literatură, matematică, inginerie, ştiinţe militare, medicină. A devenit Doctor în teologie şi fizico-matematici la Viena. 

Programul de studii propus de Gheorghe Lazăr se desfăşura în patru trepte, ultima, cea superioară, incluzând dreptul şi filosofia. Prioritate au avut discipline ca limba română, istoria naţională, aceasta figurând pentru prima oară ca obiect de studiu, matematica. 

Din prima generaţie de elevi au făcut parte Petrache Poenaru, Daniel Tomescu, Theodor Pallady, Simion Marcovici şi alţii.

Ca o recunoaştere a activităţii sale, în multe localităţi din România au fost amplasate statui ale lui Gheorghe Lazăr. Astfel, în anul 1886, în Piaţa Universităţii din Bucureşti a fost amplasată o impunătoare statuie ce readuce în memoria tuturor întreaga sa operă dedicată identităţii româneşti. În Avrig, în centrul localităţii, a fost instalat un bust dedicat marelui înaintaş. Şi la Sibiu, în faţa palatului Astra, se află un bust al lui Gheorghe Lazăr.

Totodată, în semn de preţuire pentru fondatorul învăţământului în limba naţională, mai multe instituţii de învăţământ poartă numele lui Gheorghe Lazăr, printre care: Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Bucureşti (întemeiat sub acest nume în anul 1860), Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Sibiu, Colegiul Naţional Pedagogic Gheorghe Lazăr din Cluj-Napoca, Grupul Şcolar Gheorghe Lazăr din Baia Mare, Liceul Teoretic Gheorghe Lazăr din Pecica ş.a, informează Agerpres.

Sursa foto: Agerpres.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii