Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:11 16 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi este ziua Americii! 242 de ani de independență și cea mai veche Constituție scrisă din lume

ro

04 Jul, 2018 08:55 805 Marime text


Pe 4 iulie 2018, americanii din toată lumea sărbătoresc 242 de ani de la adoptarea Declarației de Independență, prin care 13 colonii, care aparțineau la acea vreme Imperiului Britanic, și-au proclamat suveranitatea, devenind state independente, ulterior dând naștere la ceea ce astăzi sunt Statele Unite ale Americii.
 

Cele 13 colonii care s-au revoltat împotriva Imperiului Britanic au fost: Province of Massachusetts Bay (astăzi Massachusetts şi Maine), Province of New Hampshire, Colony of Rhode Island și Providence Plantations, Connecticut Colony, Province of New York (astăzi, New York și Vermont), Province of New Jersey, Province of Pennsylvania, Delaware Colony, Province of Maryland, Colony and Dominion of Virginia (astăzi Virginia, Kentucky și West Virginia), Province of North Carolina, Province of South Carolina și Province of Georgia.

De fapt, Congresul a votat declararea independenței cu două zile mai înainte, pe 2 iulie 1776, dar ratificarea declarației a avut loc pe 4 iulie 1776. Documentul original este expus în clădirea Arhivelor Naționale de la Washington.

De-a lungul celor aproape două secole și jumătate, 45 de președinți au depus juramântul de credință. Lista președinților SUA de până acum, începe cu George Washington și încheie cu Donald Trump.
 
Republica constituțională federală, The United States of America, a intrat în vigoare odată cu Constituția Statelor Unite ale Americii, finisată la 17 septembrie 1787, aprobată între 1787 și 1790, dar intrată în vigoare la 4 martie 1789. 

Constituția Statelor Unite ale Americii este legea supremă a Statelor Unite ale Americii. 

Constituția SUA a creat o uniune federală de state suverane și un guvern federal care să opereze conducerea acesteia, înlocuind vechea uniune mai neclar definită și cu o constituție mai ambiguă, Articolele Confederației.
 
Astăzi, Constituția Statelor Unite este cea mai veche constituție de tip federal din lume, fiind efectiv în vigoare de peste 228 de ani!

În același timp, este cea mai veche constituție scrisă din lume, care funcționează neîntrerupt de la adoptarea sa.

Cu prilejul sărbătoririi celor 242 de ani de independență, ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a ținut un discurs în cadrul căruia a afirmat, cu referire la aniversarea independenței SUA, dar și a relațiilor bilaterale, România-SUA:
 
Vă mulțumesc pentru că sunteți alături de noi la cea de-a 242-a aniversare a Independenței Statelor Unite ale Americii. În 2018 sărbătorim și centenarul României, eveniment în care Statele Unite sunt mândre că au avut un rol, dat fiind că preşedintele Woodrow Wilson a menţionat România în celebrul său discurs „Cele 14 puncte” din ianuarie 1918, şi a făcut un apel la democraţie şi autodeterminare. Așadar, se cuvine ca anul acesta să sărbătorim și 100 de ani de prietenie între țările noastre.
 
God Bless America!

Ti-a placut articolul?

Comentarii