Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:36 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Ce spun reprezentanţii companiei "Aqua Carpatica" - sifon la preț de apă minerală naturală carbogazoasă? APC cere retragerea de pe piaţă

ro

05 Apr, 2016 15:41 11016 Marime text
La data de 1 septembrie 2013, Asociaţia Pro Consumatori (APC) a lansat campania națională Spune NU practicilor comerciale incorecte. O astfel de practică identificată și adusă la cunoștința APC de consumatori o reprezintă mențiunea înscrisă pe ambalajul apei minerale Aqua Carpatica produsă de SC Carphatian Springs SA.
 
În vederea verificării aspectelor semnalate de către consumatori, APC a achiziționat din marile structuri comerciale ale capitalei cinci sortimente de apă minerală naturală carbogazificată cu denumirea comercială Aqua Carpatica.
 
În urma verificării etichetei celor cinci sortimente de apă minerală naturală carbogazificată, pe ambalajul acestora s-au identificat patru tipuri de mențiuni  ”Singura apă minerală natural carbogazoasă din lume fără nitrați”, „Cea mai pura apă minerală din lume”, „Apă minerală naturală carbogazificată” și „Apă minerală naturală carbogazoasă”.
 
Primele două mențiuni nu sunt însoțite de niciun fel de referință la date statistice sau studii din care să reiasă concluzia că această apă ar fi singura apă minerală natural carbogazoasă din lume fără nitrați, respectiv cea mai pură apă minerală din lume.
 
Conform art. 6 din Legea 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii, cu modificările și completările ulterioare, APC atrage atenţia că ”o practică comercială este considerată ca fiind înșelătoare dacă aceasta conține informații false sau, în orice situație, inclusiv prezentarea generală, induce în eroare sau este susceptibilă să inducă în eroare consumatorul mediu, astfel încât, în ambele ipoteze fie îl determină, fie este susceptibilă a-l determina pe consumator să ia o decizie de tranzacționare pe care altfel nu ar fi luat-o, chiar dacă informațiile sunt, în fapt, corecte în raport cu unul sau mai multe” dintr-o serie de elemente.
 
În lipsa unor studii, date statistice, rapoarte de evaluare sau alte asemenea, care să fie menționate pe ambalajul produsului, în vederea informării consumatorilor, practica de a afirma că apa minerală Aqua Carpatica este singura apă minerală natural carbogazoasă din lume fără nitrați, chiar dacă această informație poate fi în esență una corectă, reprezintă o practică comercială înșelătoare, interzisă și sancționabilă de Legea 363/2007.
 

„Producătorul celor cinci sortimente de apă minerală naturală nu menționează în mod explicit ce tip de apă comercializează: apă minerală naturală carbogazoasă sau carbogazificată. Acesta precizează informații contradictorii atât pe cele două tipuri de apă comercializate în ambalaj de sticlă cu o capacitate de 330 ml și 750 ml, cât și pe cele trei tipuri de apă comercializate în ambalaj tip PET cu capacitate de 0,5 l, 0,5 l FORTE și 1,5 l. Folosind această practică necinstită, producătorul induce în eroare consumatorii, creîndu-le percepția falsă că vor consuma o apă minerală naturală carbogazoasă, respectiv o apă cu un conținut de dioxid de carbon care provine direct de la sursă. La cele de mai sus, se adaugă și cele două mesaje înșelătoare: „Singura apă minerală carbogazoasă din lume fără nitrați” și „Cea mai pură apă minerală din lume”. Având în vedere cele prezentate, solicităm distribuitorului Valvis Holding Distribution să retragă de urgență de pe piață cele 5 sortimente de apă minerală naturală carbogazificată, iar producătorului SC Carphatian Springs SA să refacă eticheta în conformitate cu tipul real de apă minerală naturală îmbuteliată și să respecte legislația privind etichetarea apei minerale naturale”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

 
Asociația Pro Consumatori (APC) este o organizație neguvernamentală, apolitică și nonprofit, înființată la data de 28 februarie 1990. APC este singura organizație de utilitate publică, membră a Organizației Europene a Consumatorilor - BEUC, care are ca principal obiectiv apărarea, promovarea și reprezentarea prin toate mijloacele legale ale drepturilor și intereselor consumatorilor în raporturile cu operatorii economici și instituțiile statului. Fotografiile aparţin APC. 
     


UPDATE 07.04.2016 - Poziţia oficială a companiei Aqua Carpatica

“AQUA Carpatica garanteaza in continuare public consumatorilor sai puritatea apelor sale si isi pastreaza libertatea constitutionala de a comunica acest lucru.


Am luat la cunostinta cu stupoare de campania de denigrare a asa-zisei Asociatii Pro Consumatori (APC),  asociatie care nu are nici un fel de statut de reglemetare sau control in piata romaneasca, dar care se pare ca recurge la tehnici tendentioase si denigratoare in presa locala.

Confirmam in mod categoric si ferm ca din 2010 (momentul lansarii produsului AQUA Carpatica), toate buletinele de analiza au confirmat lipsa nitratilor in AQUA Carpatica – apa minerala carbogazificata, la toate loturile produse si comercializate de noi. Mai mult decat atat, AQUA Carpatica este produsa si imbuteliata in conformitate cu toate rigorile legale, iar informatiile de pe eticheta sunt absolut corecte, bazate pe buletine de analiza emise de laboratoare acreditate si certificate. AQUA Carpatica – sursa F2 Paltinis este omologata atat in Romania, cat si in Uniunea Europeana ca apa minerala carbogazoasa. Carpathian Springs SA, dand dovada de corectitudine si transparenta fata de consumator, mentioneaza ca este carbogazificata, adica exista un adaos suplimentar de CO2 natural. Pe piata apelor minerale din Romania nu exista nici o apa minerala comercializata care se poate incadra la categoria apa minerala natural carbogazoasa. Toate au adios de CO2.

 AQUA Carpatica controleaza zilnic toti parametrii de calitate a produselor, cu precadere a continutului de nitrati (NO3). Pentru fiecare lot exista sute de contraprobe depozitate in conditii de siguranta, cu buletinele aferente emise de laboratoare acreditate RENAR pentru metoda de determinare a nitratilor (metodele internationale ISO).

Orice afirmatie contrara acestui fapt adevarat poate fi demolata de catre probele existente si buletinele de analiza care le insotesc.
Competitorii nostri pe piata din Romania, precum si institutiile de control ale Statului Roman au pus sub semnul intrebarii sloganul nostru „AQUA Carpatica, cea mai pura apa minerala carbogazoasa din lume”. Si de 4 ani NIMENI, subliniez NIMENI, nu a reusit sa aduca pe masa o alta apa minerala, care sa aiba, la fel ca si AQUA Carpatica, nivelul de nitrati  „0” sau sub limita de detectie (<0,1 mg/L). Nici noi, urmare a verificarilor noastre diligente, nu am putut identifica o astfel de apa. In ziua in care cineva va dovedi ca exista o apa fara nitrati, la fel ca si AQUA Carpatica,  vom retrage acest slogan. Pana atunci este valabil ceea ce juristii numesc „probatio diabolică ” (neexistand o consacrare normativa a obligatiei de a dovedi un fapt negativ), iar noi voi lupta intr-o tara democratica si europeana pentru a apara ce este adevarat.

Intr-un mod ciudat si cel putin suspect, aceasta asociatie,  in loc sa apere si sa protejeze interesele consumatorilor, in speta a copiilor si bebelusilor, printr-o initiativa legislativa privind obligativitatea inscriptionarii continutului de nitrati pe eticheta sticlelor de apa imbuteliata, aloca resurse considerabile la nivel national pentru a verifica daca intr-adevar apa noastra este fara nitrati.
Dorinta de hartuire este vadita si slujeste interesele comerciale ale concurentei. Cuiva in Romania nu-i place ca exista Cea mai Pura Apa Minerala din Lume.     Nu este prima actiune  de acest fel, indreptata impotriva AQUA Carpatica.

Prin actiunile noastre si incercarea de a mobiliza consumatorii si autoritatile pentru a eticheta corect toate apele minerale din Romania, (vezi Campania Legea Apei si Testul Puritatii) am dovedit transparenta si corectitudine fata de consumatorii nostri. Succesul nostru, atat de imagine cat si comercial, a determinat concurenta sa recurga la practici neloiale, implicand chiar institutiile statului.

Vrem sa mentionam ca in prezent, AQUA Carpatica se exportă în 14 țări, fiind singura apă minerală din România care se vinde conform legislației SUA în toate cele 50 de state și precum și în prestigiosul magazin Harrods din Londra.    
Suntem prezenti in SUA, Marea Britanie (lantul de magazine Whole Foods), Japonia (lantul  Metro Cash& Carry), China, toate tarile Golfului (Emiratele Arabe Unite, Qatar, Kuvait, Regatul Bahrain, Regatul Arabiei Saudite, Sultanatul Oman), Rusia, Moldova, Germania, Ungaria.
Toate aceste actiuni de export nu ar fi posibile fara o calitate top premium.

Actiunea noastra de comunicare onesta vis-a-vis de consumatori va continua si in 2016. In acest fel vom garanta in continuare public consumatorilor nostri puritatea apelor noastre si ne vom pastra libertatea constitutionala de a comunica acest lucru.“







 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii