Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apel pentru salvarea unei nave militare abandonată în portul Mangalia. Canoniera „Lt. Cdor. Eugen Stihi” ar putea fi muzeu

ro

17 Jun, 2018 20:26 5628 Marime text
Una dintre cele mai vechi nave militare româneşti a ajuns într-o stare de degradare după ce a fost lăsată să ruginească în portul Mangalia. În anul Centerarului se aşteaptă o Hotărâre de Guvern pentru a putea salva canoniera „Lt. Cdor. Eugen Stihi”.
 
Nava de război a fost lansată la apă în 1916 în Franța, iar din 1920 a intrat în dotarea Marinei Române, participând la operații în perioadă interbelică și al Doilea Război Mondial și fiind în uzul Marinei Militare până în 2004.
 
Portalele Rumaniamilitary.ro și Romanian Navy Historic Ships (RNHS.info) au publicat recent un amplu fotoreportaj cu nava care a fost abandonată la Mangalia și cer salvarea navei printr-o Hotărâre de Guvern pentru ca ambarcaţiunea să fie pusă în valoare ca muzeu.
 

"Canoniera a fost în serviciul activ al marinei timp de aproape 90 de ani, din 1920 până în 2004, când a fost retrasă din serviciul activ, fiind dezarmată, tehnica de la bord fiind redistribuită către alte unităţi ale marinei. Din 2004, timp de şase ani, nava a aparţinut Centrului de colectare tehnică de marină din subordinea Bazei Logistice Navale, urmând a fi tăiată şi dată la fier vechi. Abandonată practic, nava s-a degradat semnificativ în această perioadă. În perioada decembrie 2010 – februarie 2011, la iniţiativa Ligii Navale Române, bătrâna canonieră a intrat pe doc în şantierul civil Mangalia. S-au executat lucrări menite a o menţine pe linia de plutire fiind placate toate deschiderile din opera vie, schimbate unele dintre filele de bordaj şi placată puntea principală în zona pupei şi a teugii" - se arată în reportajul realizat de Rumaniamilitary.ro.

Sursa foto: Rumaniamilitary.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii