Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:29 08 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Angajaţii de la stat care au scăpat cu lefurile netăiate Topul salariilor „autofinanţate”. Vezi cine câştigă 13.700 lei pe lună

ro

21 Aug, 2010 00:28 2359 Marime text
romatsa-resize.jpgSalariile angajaţilor din companiile de stat care se finanţează din venituri proprii au rămas neschimbate. Şi aceasta chiar dacă Guvernul a anunţat, în iunie, că şi bugetele lor vor fi reevaluate, ca prim pas spre reducerea salariilor. Cel mai mare câştig mediu lunar îl au salariaţii de la Romatsa, care se bucură de o leafă medie ce trece de 13.700 lei. Executivul a aprobat, prin mai multe hotărâri, rectificarea bugetelor companiilor din subordinea ministerelor Transporturilor şi Economiei, acestea prevăzând reducerea cu 20% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, potrivit Mediafax. Conducerile companiilor nu s-au atins însă de salarii şi nici de numărul de angajaţi.

Lefurile bugetarilor au fost diminuate cu 25% prin legea privind reducerea cheltuielilor bugetare, dar nu şi salariile în companiile de stat care se finanţează din venituri proprii. În luna mai, consilierul personal al premierului Emil Boc, Andreea Paul (Vass), declara că în cazul companiilor de stat unde statul este majoritar directorii lor ar putea, în mod voluntar, să convoace AGA pentru a vota un nou buget pe 2010 care să includă reducerea salariilor cu 25%. Acest lucru nu s-a întâmplat, sau cel puţin tăierile de fonduri nu s-au făcut la capitolul salarii, ci de la cheltuieli cu bunuri şi servicii. Astfel, salariul mediu în companiile de stat a rămas nemodificat şi după tăierea salariilor bugetarilor, la fel şi contractele directorilor. Directorul de strategie al Romatsa, Aleodor Frâncu, a confirmat pentru Gândul că lefurile nu le-au fost tăiate. "Suntem întreprindere care se autofinanţează. Nu au fost tăieri de salarii", ne-a spus Aleodor Frâncu. Şi salariul mediu în Nuclearelectrica a rămas nemodificat, la nivelul a 7.420 lei, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat, aprobat de Guvern. Alţi români fericiţi sunt cei ce lucrează la Autoritatea Aeronautică Civilă Română , unde salariul mediu este de 7.318 lei, la Hidroelectrica (5.020 lei), dar şi la Tarom (5.070 lei). Câştigul mediu lunar a rămas la acelaşi nivel şi în Romavia (3.717 lei), Romtehnica (3.811 lei), Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (3.626 lei), Societatea de Administrare a Activelor Feroviare (3.821 lei) sau Registrul Auto Român (3.738 lei).

Directorii: între 80.000 lei şi 104.000 lei

Şi angajaţii de la Imprimeria Naţională şi Loteria Română au scăpat fără reduceri de salarii, aici câştigul mediu lunar fiind de 3.379 lei, respectiv la 1.910 lei. Nici lefurile directorilor nu au fost atinse în urma rectificării bugetelor companiilor, nivelul lor fiind cuprins între 80.000 lei şi 104.000 lei, potrivit contractelor de mandat. În această lună şi-au primit salariile tăiate cu 25% şi angajaţii BNR, ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). În scrisoarea de intenţie la acordul cu FMI, Guvernul s-a angajat că va reveni asupra măsurii de reducere cu 25% a salariilor angajaţilor BNR, CSA, CSSPP şi CNVM. "Într-adevăr, luna aceasta ne-am luat salariile tăiate cu 25%. Este lege în acest sens, în articolul 3 este prevăzut (tăierea salariilor - n.red.). Se aude că se va reveni. Sperăm şi noi...", ne-a declarat un angajat din CSSPP. Acelaşi lucru ne-au confirmat şi angajaţi ai CSA. În scrisoare, guvernanţii arată că "suntem angajaţi să elaborăm o ordonanţă pentru a suspenda efectele acestor prevederi până la jumătatea lunii septembrie".

Consiliile de Administraţie, "la secret"

Multe dintre companiile de stat care se autofinanţează nu şi-au publicat pe propriile site-uri componenţa Consiliilor de Administraţie. Încercând să aflăm de ce, răspunsurile au variat de la "nu am avut astfel de solicitări până acum", "Nu considerăm că este o informaţie de interes public", până la "mergeţi la Registrul Comerţului, acolo veţi găsi componenţa CA". Una dintre excepţii este Romatsa. Consiliul de Administraţie al Romatsa cuprinde şapte membri, printre care şi Ionescu Adrian Mihai, director Coordonator Proiecte Autostrăzi, acesta fiind reprezentant din partea Ministerului Transporturilor, Brutaru Ruxandra, director Tarom, şi Mavrodin Tiberiu Valentin, reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice. Pe site-ul Romtehnica nu apar numele membrilor CA, dar se precizează că "Membrii Adunării Generale a Acţionarilor şi ai Consiliului de Administraţie donează la bugetul de stat indemnizaţia netă pe perioada iunie - decembrie 2010". Valoarea acestei indemnizaţii este de 47 de lei. (L.V.)

Sursa: Gandul.info

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii