Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:35 26 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Am avut sau nu am avut închisori CIA pe teritoriul României?

ro

25 Sep, 2015 07:54 677 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a primit, ieri, delegaţia Grupului de Lucru Informal al Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (Comisia LIBE) din Parlamentul European (PE). Vizita în România a reprezentanţilor Comisiei LIBE are loc pe fondul dezbaterilor recente la nivelul Parlamentului European şi al recomandărilor incluse în Rezoluţia adoptată la 11 februarie 2015 pe marginea raportului Senatului SUA privind practicile de tortură ale CIA, după cum spun cei din Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un comunicat.
Potrivit MAE, George Ciamba a încercat să puncteze faptul că România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene şi al NATO şi parte la Convenţia împotriva torturii şi altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, "se disociază şi respinge vehement astfel de practici, indiferent de circumstanţe, continuând să abordeze o politică clară, fără echivoc, în ceea ce priveşte protejarea şi garantarea drepturilor omului. În acest sens, oficialul român a reamintit demersurile derulate de România, în plan intern, destinate verificării alegaţiilor, referindu-se la rezultatele cercetărilor efectuate în perioada 2005-2008 de Comisia de anchetă a Senatului României. A subliniat că, urmare acestor verificări menţionate, întreprinse de autorităţile române, nu au rezultat probe care să indice că pe teritoriul României au existat centre de detenţie ale CIA sau că aeroporturile româneşti ar fi fost utilizate de către CIA pentru transportul sau detenţia unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism".
În egală măsură, secretarul de stat a informat cu privire la existenţa anchetei judiciare în curs, a Parchetului General, pe această temă.
Delegaţia Comisiei LIBE din Parlamentul European mai are programate, la Bucureşti, discuţii cu Ion Iliescu, Ioan Talpeş, Tiberiu Niţu, dar şi cu reprezentanţi ai societăţii civile.
Comisiile pentru libertăţi civile, afaceri externe şi drepturile omului din Parlamentul European au reînceput ancheta privind presupusele transporturi şi detenţii ilegale de prizonieri desfăşurate de CIA în statele membre UE, ca urmare a unor dezvăluiri ale Senatului SUA privind utilizarea torturii de către CIA şi în baza unei rezoluţii adoptate în 11 februarie de Parlament.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii