Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:40 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ALUM continuă investițiile pentru a identifica soluții pentru transformarea șlamului roșu într-un produs cu uz comercial

ro

06 Mar, 2019 19:53 1691 Marime text

În 2018 și 2019 ALUM a continual activitățile de cercetare privlnd tehnologiile  ecologice de depozitare a reziduurilor de bauxită și valorificarea aceetora în cadrul altor industrii, în special în agricultură. 

StudilIe  la  fața  locului au continuat la Stația  de Cercetare Agrlcolă din Albota, Pitești, județul Argeș, cu sprijinul ICPA București

Compania a investlt aproximativ  un milion de dolari, în 2018, pentru a asigura continuitatea operațională și creșterea duratai de viață a haldei 

Tulcea, 6 martie 2019 - ALUM  S.A. (BVB, segmentul ATS - AeRO: BBGA), singurul producător de alumină calcinată din România a investit, anul trecut, peste un milion de dolari în depozitarea, în condiții de siguranță, a șlamului rezultat din procesarea bauxitei. Compania își continuă programul strategic de transformare a șlamului roșu într-un produs cu uz comercial în alte industrii, dar în special pentru neutralizarea solurilor acide si pentru creșterea productivității culturilor agricole.
 
"Pe lângă programul constant de modemizare și de diversificare a producției pe care îl implementăm  la ALUM continuăm și investițiile cu impact pozitiv asupra mediului înconjurător, care ne ajută să reducem amprenta ecologică a companiei",  a declarat Gheorghe  Dobra, CEO ALUM.
 
"Anul trecut, am investit  in modernizerea haldei de șlam, dar, in acelasi timp, am continuat programul nostru strategic pentru
Identificarea soluțiilor și  oportunitatilor de a utiliza acest produs  secundar în agricultura si am obtinut rezultate foarte bune în ceea ce priveste fertilizarea cu șlam roșu a solurilor", a adăugat Gheorghe Dobra.
 
 Ca parte a planului său de protectie a mediului, ALUM continuă activitățiIe de cercetare pentru utilizarea comercială a șlamului, cu accent pe transformarea solurilor acide, creșterea producției agricole si a caIității plantelor, în cazul fertilizării solurilor cu acest produs. Programul anual este implementat de lnstitutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului (ICPA București), iar experimentele sunt efectuate în stațiuni de cercetare agricolă situate în localitatea Albota-Pitești, Județul Argeș, pe un luvisol albic, adică pe un sol acid tipic cu pH acid moderat și cu proprietăți agrochimice necorespunzdtoare din perspectiva agriculturii intensive.
 
Până în prezent, s-au folosit cantități diferite de șlam roșu combinat cu îngrșăminte organice și chimice în diferite variante experimentale privind cantitățile utilizate. Astfel, folosirea șlamului roșu pe solurile moderat acide a mărit alcalinitatea solului, acesta fiind transformat, dintr-un sol acid natural, într-unul convențional alcalin, prin creșterea conținutului proprietăților sale chimice.
 
Experimentele efectuate de către ALUM au aratat că șlamul roșu poate fi convertit într-un produs semifabricat cu utiltzare în agricultură, construcții sau metalurgie.
 
Lucrările de cercetare privind compoziția variabilă a șlamului au fost inițiate de ALUM în 2011 cu scopul de a găsi noi tehnologii pentru a transforma șIamul roșu obținut din procesul de proceeare a bauxitei într-un produs viabil comercial.

În ultimii ani au fost efectuate mai multe monitorizări, lucrări de cercetare și teste de laborator în ceea ce privește stocarea și utilizarea șlamuIui roșu de către Institute de cercetare de prestigiu din România, precum ICIM București (lnstitutul de Cercetări al Ministerului Mediului), ECOIND București, IMNR București, IPROCHIM SA București  etc.
 
ALUM implementează diverse proiecte legate de protecția mediulul, inclusiv modemizarea depozitării de șlam roșu, începută în 2009. La acea dată, halda de șlam a trecut printr-un program de modernizare tehnologic. Ulterior, ALUM a alocat 500.000 dolari anual pentru întreținerea sa, în conformitate cu reglementările de mediu.

ALUM a consolidat și a realizat închiderea ecologică parțială în zona principală a barajului. De asemenea, s-au plantat copaci, s-a realizat un sistem de colectare a apei pluviale și s-a deviat canalul de prevenire a inundațiilor.

În plus, a fost implementat un sistem de pulverizare cu apă pentru umectarea supraței șlamului roșu și prevenirea prăfuirii suprafeței acestuia și, totodată, a lost introdus un sistem de monitorizare a calității apelor subterane.

Sursa foto: agerpres.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii