Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:31 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alertă în județul Constanța. Virusul Pestei Porcine Africane, confirmat într-o gospodărie din localitatea Istria

ro

05 Jul, 2018 18:23 2623 Marime text
Potrivit DSVSA Constanța, astăzi, 5 iulie, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA), la un porc, dintr-o gospodărie din localitatea Istria, județul Constanța.

În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, serviciile veterinare au intervenit imediat.

Au fost luate următoarele măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatației, ecarisarea cadavrului, au fost impuse restricții de mișcare, s-a efectuat dezinfecţia exploatației afectate, a grajdului, a perimetrului, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

La nivelul județului Constanța a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde a fost adoptat planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea bolii și adoptarea zonelor de restricții.

Au fost stabilite două zone de restricții sanitare veterinare, în jurul gospodăriei afectate, respectiv o zonă de protecție – localitatea Istria cu o rază de 3 km și o zona de supraveghere cu o rază de 10 km – localitățile Nuntași, Traian, Tariverde, Mihai Viteazu și Sinoe.

Totdată, s-au dispus restricții de circulație și s-au instituit filtre rutiere.

Este în desfășurare acțiunea de catagrafiere a tuturor suinelor din zonele de restricții.

Focarul a fost notificat către structurile omoloage din cadrul Comisiei Europene.
 
Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
 

”Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic” - au transmis reprezentanții DSVSA Constanța. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii