Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:56 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Fiecare dintre noi avem obligaţia de a ne ajuta în orice mod posibil” A murit inventatorul manevrei Heimlich

ro

19 Dec, 2016 12:41 2313 Marime text
Medicul Henry Heimlich, inventatorul manevrei utilizate pentru dezobstrucția căilor aeriene ale unei persoane care se sufocă, s-a stins din viaţă.

A murit la vârsta de 96 de ani, în urma complicațiilor survenite după un atac de cord suferit lunea trecută, potrivit BBC News.

„Manevra Heimlich” a fost inventată în anul 1974, în timp ce doctorul deținea postul de chirurg-șef la Spitalului Evreiesc din Cincinnati. Printre persoanele salvate de la sufocare prin această manevră se numără fostul președinte SUA Ronald Reagan, Cher, Elizabeth Taylor.

„Dacă am un dar, acela este abilitatea de a vedea neajunsuri în tratamente medicale — unele care au fost folosite timp de decenii - şi de a îmbunătăţi câteva dintre ele.... Când mă uit în urmă, sunt inspirat de impactul muncii mele... Interesul meu de a salva vieţi merge dincolo de fascinaţia faţă de ştiinţă. Aşa cum părinţii mei m-au învăţat de la o vârstă fragedă, fiecare dintre noi avem obligaţia de a da înapoi, de a ne ajuta în orice mod posibil”, spunea Heimlich, aşa cum se arată pe site-ul henryheimlich.com.


Heimlich a fost impresionat de performanţele medicilor din România. El consemna, în octombrie 1957:
 

„În timpul şederii mele la Bucureşti am asistat la două operaţii de înlocuire de esofag (RTG), efectuate de dr. Gavriliu. Am participat la ambele intervenţii, care au fost şi filmate pentru mine. Când au colaborat două echipe de chirurgi, uşurinţa cu care a fost realizată operaţia a fost impresionantă. Intervenţia nu ar trebui să dureze mai mult de 3-3,5 ore. (...) Una dintre operaţii a avut loc la o zi după sosirea mea la Bucureşti. În cea de-a cincea zi după intervenţie, pacientul a reuşit să înghită fără dificultate conţinutul unui pahar plin cu apă.”

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii