Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

221 de percheziții în două săptămâni! Rezultatul - grupări de criminalitate organizată, destructurate

ro

14 Feb, 2016 11:34 1199 Marime text
 
În ultimele două săptămâni, Poliţia Română a efectuat 221 de percheziţii, pentru destructurarea unor grupări infracţionale de criminalitate organizată. Au fost ridicate 3.310 grame de cannabis, 12.060 de grame cocaină, 55 de doze de heroină,  467 de comprimate, 12 gr. de substanțe psihoactive, 550 de gr. de fragmente vegetale și 1.110 plicuri cu diferite substanțe.
 
În perioada 29 ianuarie – 11 februarie a.c., poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au efectuat 60 de acţiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracţionale specializate în trafic de persoane, trafic şi consum ilicit de droguri, criminalitate informatică şi spălare de bani.
 
În cadrul investigaţiilor, pentru probarea activităţii infracţionale a 258 de persoane bănuite, poliţiştii au efectuat 221 de percheziţii ce au vizat atât imobilele folosite de acestea, cât şi autovehicule pe care cei în cauză le utilizau în activitatea infracţională. În urma administrării probatoriului, 61 de persoane au fost reţinute sau arestate, față de șapte a fost luată măsura arestului la domiciliu, iar față de alte două, măsura controlului judiciar.
 
În urma activităţilor desfăşurate, au fost confiscate 3.310 gr. de cannabis, 12.060 gr. cocaină, 55 de doze de heroină,  467 de comprimate, 12 gr. de substanțe psihoactive, 550 de gr. de fragmente vegetale, 1.110 plicuri cu diferite substanțe, 10 cântare folosite la cântărirea drogurilor și opt grindere.
 
De asemenea, au fost ridicate 18 laptop-uri, 13 HDD, o unitate centrală, șase tablete, 42 de telefoane mobile, 108 medii de stocare, cinci cartele SIM, 12 carduri bancare, precum și patru arme, opt ceasuri, un seif, documente contabile și bijuterii.
 
Pentru recuperarea prejudiciilor, a fost instituit sechestru asigurător asupra unui autoturism și au fost ridicați 27.130 de lei și 30.270 de euro.
 
La acţiunile desfăşurate au participat 552 de poliţişti din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate, care au beneficiat de sprijinul celorlalte structuri centrale şi teritoriale ale Poliţiei Române.  
 
Totodată, s-a cooperat cu structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi cu Serviciul Român de Informaţii.  
 
 Activităţile desfăşurate de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au avut loc în cadrul unor dosare penale, aflate în instrumentarea D.I.I.C.O.T..

Câteva exemple:
• La data de 9 februarie a.c., poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Mureș şi procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Târgu Mureș au efectuat 12 percheziţii, la locuinţele unor persoane bănuite de cămătărie, şantaj și constituirea unui grup infracţional organizat.
 
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2012-2016, 5 persoane din municipiul Reghin ar fi acordat împrumuturi băneşti, cu dobândă. Ulterior, personal sau prin alte persoane, ar fi intimidat victimele, folosindu-se de ameninţări şi violenţe, pentru a recupera sume mult mai mari decât cele pentru care le-ar fi acordat iniţial.
 
În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe sume de bani, respectiv 30.270 de euro, 6.500 de lei, acte şi chei de la 8 autoturisme despre care se bănuieşte că au fost lăsate în gaj pentru sume împrumutate, 1.650 de petarde, un laptop, o tabletă, 6 telefoane mobile şi mai multe arme albe.   
 
Patru persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, ulterior fiind arestate preventiv, iar față de altă persoană a fost dispusă măsura controlului judiciar.
 
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale  - Inspectoratul General al Poliţiei Române și de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.
 
• La data de 11 februarie a.c., poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Gorj și procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Gorj, cu sprijinul Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Mehedinți și Hunedoara, au efectuat nouă percheziţii domiciliare, în județele Gorj (3), Mehedinţi (2) şi Hunedoara(4).
 
Acțiunea a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în comercializarea de droguri de risc și produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Din investigaţii a reişit că, în perioada octombrie 2015 -  februarie 2016, trei bărbați din Târgu Jiu ar fi constituit un grup infracțional organizat care procura droguri de risc (cannabis) și substanțe psihoactive (etnobotanice), pe care apoi le vindea.
Substanțele interzise erau distribuite fie prin intermediul serviciilor de curierat, fie direct, contra unor sume importante sume de bani. 
 
În urma percheziţiilor efectuate, poliţiştii au ridicat aproximativ 400 de grame de masă vegetală, două arme de foc, deţinute fără drept, un laptop, nouă telefoane mobile şi mai multe dispozitive de mărunţit şi cântărit.
 
Poliţiştii au pus în aplicare nouă mandate de aducere, trei dintre persoanele conduse la audieri fiind reținute, iar ulterior arestate preventiv.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii