Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:33 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaj de opinie Este o reglementare oportună ca ANAF să aibă acces la toate datele românilor?

ro

11 Jan, 2021 00:00 2388 Marime text

Se spune că „de moarte şi de Fisc nu scapă nimeni”.

Începând cu 11 ianuarie 2021, ANAF va avea acces la toate conturile din bănci ale românilor. 

Așa cum s-a comunicat oficial, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală începe operaţionalizarea registrului fiscal electronic pentru conturi bancare şi contul de plăţi indentificate prin IBAN.
Se pare că noua legislație este creată pentru a lupta împotriva spălării banilor și finanțării terorismului – transpunerea, în fapt, a unei directive comunitare în legislația românească.
Conform noilor reglementări, vor fi puse la dispoziția Fiscului nu doar  conturile bancare ale persoanelor fizice la care există suspiciuni de evaziune fiscală, ci absolut toate conturile populației.
Băncile şi instituţiile care au conturi financiare pentru companii şi persoane fizice sunt obligate să trimită către ANAF toate informaţiile financiare legate de mişcarea conturilor persoanelor fizice şi ale companiilor.

Registru central electronic pentru contul de plăţi la conturi bancare a fost reglementat prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.111/2020.
În acest registru trebuie înscrise date legate de titularul contului, persoanele care deţin dreptul de semnătură, dar şi persoanele care acţionează în numele clientului.
Autoritățile susțin că cetățeanul de rând, care este cinstit și respectă legea, nu are de ce să fie deranjat.
Sunt însă voci care critică ordonanța, socotind-o abuzivă, și se tem de atentarea tot mai profundă la viața privată.
Care este părerea dvs, în acest context? Este o reglementare oportună?



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 17 Jan, 2021 14:42 Sub pretextul combaterii infracţiunilor de spălare de bani sau finanţarea terorismului, se fac tot felul de abuzuri în legătură cu libertatea individului, și asta nu doar în România.