Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:13 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaj de Opinie Credeți că ÎPS Teodosie va reuși să oprească demolarea bisericii „Izvorul Tămăduirii“, din Tomis Nord?

ro

13 Jun, 2022 00:00 2250 Marime text

 
  • La finele săptămânii trecute, ÎPS Teodosie însoțit de un sobor de preoți a susținut Sfânta Liturghie la biserica din Tomis Nord, iar la final a avut câteva vorbe pentru credincioși și primarul, Vergil Chițac.
  • În replică, primarul Constanței, Vergil Chițac, precizează că situația este una delicată, sfătuindu-i pe cei care slujesc la această biserică să își recupereze bunurile din interior înainte de ziua demolării.
Situația bisericii „Izvorul Tămăduirii“ din cartierul Tomis Nord din Constanța este departe de a se rezolva. Instanța a dat o sentință definitivă prin care a decis demolarea lăcașului de cult, sentință ce ar trebui pusă în aplicare de Primăria Constanța.

La finele săptămânii trecute, ÎPS Teodosie însoțit de un sobor de preoți a susținut Sfânta Liturghie la biserica din Tomis Nord, iar la final a avut câteva vorbe pentru credincioși și primarul, Vergil Chițac.

Întrebat de faptul dacă știe că este posibil ca săptămâna următoare să aibă loc demolarea, ÎPS Teodosie a spus că dreptul divin este deasupra dreptului uman.

 „Buldozerele nu trec peste oameni. Ne vom sesiza și venim o sută. Dacă este nevoie facem un referendum cu 100 de preoți și 10.000 de credincioși la primărie și aici la biserică. Decizia poate fi schimbată. Este o decizie nefirească. Un sacrilegiu nu este o decizie firească. Dreptul divin este deasupra dreptului uman. Creștinii au dreptul să se roage. Au acest drept constituțional. S-a încălcat acest drept de  ase ruga unde s-au rugat 20 de ani. Cine le ia acest drept? Justiția, Primăria, nimeni nu are dreptul acesta. Au fost hotărâri nedrepte și trebuie să fie corectate“ -a mai menționat ÎPS Teodosie.

„Nu se va putea demola. Noi vom face, și la justiție să se oprească acest sacrilegiu. Vom sta aici de pază. Ar fi o întoarcere a comunismului, o întoarcere a răului împotriva binelui. În perioada aceasta este absurd să se întâmple așa ceva“ - a mai adăugat ÎPS Teodosie.

În replică, primarul Constanței, Vergil Chițac, precizează că situația este una delicată, sfătuindu-i pe cei care slujesc la această biserică să își recupereze bunurile din interior înainte de ziua demolării.

„Eu am știut, din prima, de când a apărut această hotărâre definitivă, că situația este delicată. (...) Am intrat într-un modul de discuție cu preotul de acolo și chiar cu Prea Înaltul din Constanța. La momentul acela, eram în postul Paștelui. Sigur că nu puteam să acționez în sensul ăsta în timpul postului Paștelui. Ne-am înțeles ca acest lucru să se întâmple după postul Paștelui, au fost de acord cu așa ceva.Mai mult decât atât, eu i-am sfătuit să își recupereze bunurile din interiorul bisericii. (...) După ce s-a terminat Paștele, mi-au spus că în următoarea săptămână este hramul bisericii. Am înțeles și lucrul acesta. După ce s-a terminat și hramul bisericii, mi-a spus preotul de acolo să mai am răbdare o lună de zile, că vor lua ei măsuri, că ei înțeleg că asta e decizia instanței. Am așteptat și luna aceasta de zile și acum probabil că s-a primit un ordin în care se face tărăboiul ăsta total gratuit”, spune primarul.




Totodată, așteptăm răspunsurile și comentariile dumneavoastră inclusiv pe pagina noastră de Facebook ZIUA de Constanța, cu respectarea unui limbaj decent și a temei propuse.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 


Citește și:

`Sondaj de opinie
Considerați oportună demolarea Bisericii „Izvorul Tămăduirii“ din Constanța, din zona Macul Roșu - „biserica de pe trotuar“? 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii