Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:29 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Românul ar da orice, numai să treacă...“ Majoritatea participanților la sondajul de opinie cred că se adună bani pentru protocol la examenul de Bacalaureat

ro

26 Jun, 2017 00:00 4079 Marime text
An de an, în perioada examenelor de absolvire, părinții decid să adune bani pentru protocol, sume din care se cumpără apă, fursecuri și flori pentru comisiile de examen, dar și pentru supraveghetori. Pe data de 6 iunie, s-a dat startul examenului de Bacalaureat. Elevii care au terminat clasa a XII-a au intrat în focurile testărilor.
 
Conform calendarului examenului de Bacalaureat național, în perioada 6 - 16 iunie, absolvenții de liceu vor susține probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Între 6 și 7 iunie are loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Timp de trei zile, pe 9, 12 și 13 iunie, se va desfășura evaluarea competențelor digitale. Ulterior, între 14 și 16 iunie, este programată evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Candidații vor susține pe data de 26 iunie proba scrisă la Limba și literatura română, urmată, pe data de 27 iunie, de proba scrisă la limba și literatura maternă. Proba obligatorie a profilului este programată pe data de 28 iunie, iar proba la alegere, pe 30 iunie.
 

Sondajul s-a încheiat pe data de 25 Iunie 2017

În acest context, cotidianul ZIUA de Constanța a lansat, pe data de 12 iunie, sondajul de opinie cu întrebarea „Credeți că s-au adunat bani pentru protocol la examenul de Bacalaureat?“. La sondaj au răspuns 530 de persoane, dintre care 61% au răspuns afirmativ, în timp ce alte 39% - negativ.

 „Și anul acesta se va umple cutia milei“

Mai mult, cititorii cotidianului ZIUA de Constanța au ținut să ne împărtășească și părerea lor cu privire la subiectul acestui sondaj.
 
„Conform tradiției, și anul acesta se va umple cutia milei, de unde se va bea, mânca, fuma și vor avea și ceva bani de buzunar. Că așa-i în tenis. Pardon - în România. Românisme care nu vor dispărea niciodată“, ne-a scris Metin.
 
„Depinde de mărimea protocolului; și în anii '70 se pregătea un protocol la bacalaureat, cafea, cola, apă minerală“, susține Niculae.
 
„Nu mai dați șpagă!“, susține Doru Cătălin.
 
„Așa a fost pe vremea fiecăruia dinte noi, la rândul nostru, nu fiți cârcotași! Nu sărăcește nimeni din asta! Când este în bancă, în focul examenului, românul ar da orice numai să treacă! După ce se vede cu sacii în căruță, aruncă cu lături în stânga și în dreapta, că așa-i românul!“, a comentat Cornel.
 
„Banul, motorul universului românesc“, a precizat Sinan.
 
„Am fost și suntem complici la toate mizeriile pe care le trăim“, crede Costel.
 
„Și la grădiniță se strâng bani pentru protocol, cadouri“, a transmis Liviu.
 
„Cine cârcotește nu știe ce se întâmplă la corectat. Stau profesorii într-o sală, de dimineață până seara, și corectează, adică își bat capul să noteze cât mai obiectiv sute de lucrări. Nu primesc din partea școlii nici apă, sălile nu au aer condiționat“, a adăugat Dana.
 
„Nu există așa ceva! La BAC, totul e corect“, a comentat Ciprian.
 
„Bineînțeles, se adună sume frumoase!“, crede Nina.

 „Schimbarea începe cu noi“

 „Schimbarea începe cu noi. Deci, dacă nu vreau, nu dau. Nicăieri. Așa ar trebui să facem toți. Pe oriunde. Dar în special la școală și la grădiniță. Cum mai învățăm generația tânără de respect? Respectul și demnitatea nu se cumpără cu bani“, a declarat Luminița.
 
„Ca de fiecare dată, sume fixe și consistente!“, este de părere Elena.
 
„Dacă e vorba, într-adevăr, de un mic protocol, adică o cola, o apă minerală, ceva de ronțăit, nu s-ar face gaură în cer. Dar, știu sigur, nu e așa, sumele sunt mari și se negociază ca la tarabă!“, susține Claudiu.
 
„Să fim serioși. Și înainte de 89 se făcea la fel, nu numai acum“, a scris Cerasela.
 
„Cei care comentează ca se strâng bani să declare cazurile concrete! Nu mai aruncați cu lături într-o întreagă categorie profesională!“, a subliniat Lo Po.
 
„Exclus! Nu se strâng bani. Nu este adevărat!“, spune Migladia.
 
„De ce nu se recunoaște ca acest lucru este sport național? Se strâng bani de când mă știu“, este de părere Manuela.
 
„Eu susțin anul acesta examenul de bacalaureat și nu am dat niciun leu pentru protocol“, a menționat Alexandra.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii