Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:47 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

EXCLUSIV. DGIPI a dat de două ori aviz pozitiv pentru numirea lui Laurenţiu Mironescu

ro

30 May, 2011 00:01 2433 Marime text

30f01554fe99a1816b90be9628868ce1.jpgDirecţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, structură aflată în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor, a informat, printr-o adresă înaintată încă din a doua jumătate a anului 2009, Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la activitatea infracţională desfăşurată în Portul Constanţa, precizează, în exclusivitate pentru ziarul "Puterea", surse judiciare. Controlul efectuat, la vremea respectivă, pe linie informativă de DGIPI a vizat toate vămile de frontieră sau de interior, inclusiv Vama Constanţa, mai spun sursele citate. Cu toate acestea, la începutul anului current, Laurenţiu Mironescu, arestat pentru implicarea în reţeaua de contrabandişti din Portul Constanţa Sud Agigea, a primit certificat de bună purtare din partea DGIPI pentru a putea ocupa funcţia de secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor. Însă şi mai interesant este faptul că premierul Emil Boc l-a numit, demis şi numit din nou pe Mironescu în aceeaşi funcţie în decurs de doar o lună, primind de fiecare dată solicitare expresă din partea ministrului Igaş.

Surse judiciare confirmă, pentru ziarul "Puterea", că, în anul 2009, prin dispoziţie a ministrului de interne de la acea dată, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă a declanşat acţiuni specifice operativ-informative în vămile de frontieră şi de interior. În urma acestui control, spun sursele citate, au rezultat date şi indicii cu privire la existenţa unor aspecte ce au determinat serviciul secret al Ministerului Administraţiei şi Internelor să sesizeze Direcţia Naţională Anticorupţie. Printre aspectele sesizate şi înaintate cu adresă la DNA se regăseşte şi cazul Vama Constanţa, avându-i azi ca protagonişti pe democrat-liberalii Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu.

Numit cu aviz de la "doi ş‘un sfert" în prima decizie a lui Boc din 2011

După reorganizarea Ministerului de Interne şi a structurilor subordonate, lucrurile au luat o întorsătură deosebită. S-au schimbat miniştri, secretari de stat, şefi de arme şi, în urma scandalului legat de angajările ilegale de la nivelul Jandarmeriei Române, fostul secretar general al ministerului, Cristian Baci, şi-a pierdut scaunul şi s-a ales cu dosar penal. În locul său, ministrul Traian Igaş l-a propus pe democrat-liberalul Laurenţiu Mironescu, cel care, la acea dată, avea calitatea de director coordonator programe în cadrul CORONAV Constanţa, structură aflată în subordinea Ministerului Transporturilor. Pentru ca Traian Igaş să poată face o asemenea propunere şi, mai ales, având în vedere faptul că Mironescu venea pe funcţia de secretar general din sursă externă, el a fost verificat, trecând prin aşa-zisele furci caudine ale controlului de integritate şi al gradului de risc, operaţiuni efectuate de un segment special al DGIPI. Deloc insignifiant este şi faptul că deţinătorul postului de secretar general al MAI este automat şi posesor de certificat ORNISS, calitate pe care o persoană o poate dobândi după atenta verificare şi supraveghere a serviciilor de informaţii.

Imediat după Sărbătorile de iarnă, Traian Igaş a înaintat o adresă către premierul Emil Boc, cu propunerea numirii în funcţia de secretar general al Ministerului de Interne a lui Laurenţiu Mironescu. Prima decizie luată de Emil Boc, în calitate de şef al Guvernului, în anul 2011, a fost aceasta. De fapt, chiar în Minitorul Oficial al României a fost publicată Decizia nr. 1/2011 a primului-ministru privind "exercitarea cu caracter temporar, prin detaşare, a funcţiei de secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor de către domnul Mironescu Laurenţiu".

Dat afară după câteva săptămâni

De la numirea lui Mironescu, Traian Igaş s-a confruntat cu o problemă pe care trebuia să o anticipeze. Pe vremea ministeriatului lui Dan Nica, secretar general al MAI a fost Pandelea Pelmuş, înlocuit din funcţie de acelaşi premier Emil Boc, prin Decizia nr. 42/2009. Pelmuş nu a stat cu mâinile în sân şi a atacat decizia în instanţă. La data de 18 februarie 2010, Curtea de Apel Bucureşti a anulat decizia, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut această sentinţă prin Decizia Civilă nr. 5.034, definitivă şi irevocabilă, pronunţată la data de 16 noiembrie 2010. Aşadar, la data de 24 ianuarie 2011, ministrul Igaş a revenit cu o adresă către primul-ministru, cu numărul 421.285, la care a ataşat decizia instanţei, în urma căreia Emil Boc a emis, la data de 25 ianuarie 2011, Decizia nr. 10 prin care "încetează exercitarea, prin detaşare temporară, a funcţiei publice de secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor de către domnul Mironescu Laurenţiu". Decizia este semnată de către Emil Boc, în calitate de prim-ministru, şi contrasemnată de către Daniela Nicoleta Andreescu, în calitate de secretar general al Guvernului României.

În aceeaşi zi, primul-ministru emite o nouă decizie, cu numărul 11, din data de 25 ianuarie 2011, privind reintegrarea domnului Pelmuş Pandelea în funcţia publică de secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor. "Având în vedere Sentinţa Civilă nr. 879 din 18 februarie 2010, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal în Dosarul nr. 4.048/2/2009, rămasă definitivă şi irevocabilă prin Decizia Civilă nr. 5.034 din data de 16 noiembrie 2010 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, prin care s-a dispus anularea Deciziei primului-ministru nr. 42/2009 pentru mobilitatea în interes public, prin modificarea raporturilor de serviciu ale domnului Pelmuş Pandelea, secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, şi rintegrarea domnului Pelmuş Pandelea în funcţia de secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor (...), primul-ministru emite următoarea decizie: "Articol unic - Începând cu data intrării în vigoare a acestei decizii, domnul Pelmuş Pandelea se reintegrează în funcţia publică de secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor". Decizia este semnată, de asemenea, de Emil Boc şi de Daniela Nicoleta Andreescu.

Reangajat după patru zile, în aceeaşi funcţie

Acest fapt a făcut ca Laurenţiu Mironescu să-şi piardă nu doar funcţia de la MAI, ci şi certificatul ORNISS. Imediat după reinstalarea în funcţie, Pelmuş Pandelea a precizat că nu doreşte să fie secretar general al MAI, preferând liniştea pensiei. Şi, iată cum Traian Igaş îl propune din nou pe Laurenţiu Mironescu pentru postul de secretar general al MAI. Mironescu a fost din nou verificat de DGIPI, serviciile de informaţii au făcut din nou cercetări specifice în vederea remiterii certificatului ORNISS. Mironescu a fost găsit iarăşi curat ca lacrima în urma acestor controale, cu toate că Direcţia Naţională Anticorupţie avea în lucru un dosar din care a reieşit că Laurenţiu Mironescu este unul dintre capii mafiei din Portul Constanţa Sud Agigea.

La patru zile de la demiterea lui Mironescu, premierul Emil Boc emite o nouă decizie, cu numărul 13 din data de 31 ianuarie 2010, "privind exercitarea, cu caracter temporar, prin detaşare, a funcţiei publice de secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor de către domnul Mironescu Laurenţiu". La noua cerere de angajare s-au ataşat noi documente. Primul este propunerea ministrului Traian Igaş, formulată prin adresa nr. 14.480 din 28 ianuarie 2011. Al doilea este adresa nr. 14.480/C din data de 28 ianuarie 2011, prin care Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti şi-a exprimat acordul ca Laurenţiu Mironescu să fie detaşat pentru a exercita, temporar, funcţia publică de secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor. Un al treilea document constă în Avizul favorabil cu numărul 872.654, tot din 28 ianuarie 2011, al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. Ca urmare, premierul a emis decizia, care are un singur articol: "Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Mironescu Laurenţiu exercită cu caracter temporar, prin detaşare, funcţia de secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor". Şi această ultimă decizie este semnată de către Emil Boc şi contrasemnată de Daniela Nicoleta Andreescu, în calitate de secretar general al Guvernului.

Sursa: Puterea.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii