Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:44 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eco-topul “ruşinii” Ţările cu cel mai devastator impact asupra mediului

ro

15 Oct, 2010 16:32 2027 Marime text

cover-mic.jpgUn studiu recent al cercetatorilor australieni de la Universitatea Adelaide a clasificat 228 de natiuni in functie de impactul lor ambiental. La modul absolut, cei mai "verzi" au reiesit a fi locuitorii din Antigua si Barbados, iar cei mai rai brazilienii. Si daca cineva inca mai crede ca printre cele mai putin eco tari se numara cele din Lumea a Treia, nimic mai departe de realitate.Bogatii fac murdar

Realizat de cercetatorii australieni in colaborare cu Universitatile Princeton si Singapore, acest studiu este cel mai complet desfasurat pana in prezent, si a evaluat starea mediului in functie de sapte parametri:

  • nivelul defrisarilor,
  • nivelul de conversie a habitaturilor naturale in zone rezidentiale, agricole sau industriale, volumul capturilor de peste,
  • nivelul de utilizare a fertilizantilor chimici,
  • nivelul poluarii apelor,
  • emisiile de CO2,
  • numarul de specii animale pe cale de disparitie.


Toate aceste date au fost apoi corelate cu trei variabile socio-economice: populatia, produsul intern brut si calitatea guvernarii, aceasta din urma fiind calculata in baza parametrilor din "Worldwide Governance Indicators Project", adoptat de Banca Mondiala pentru evaluarea gradului de stabilitate politica a natiunilor.

Concluzia?
Tarile cele mai bogate au si cel mai devastator impact asupra mediului inconjurator. Exista o teorie potrivit careia cresterea bunastarii unei natiuni corespunde unei cresteri a constientizarii problemelor ecologice, dar potrivit declaratiilor facute de responsabilii studiului, nu s-a gasit nicio dovada care sa sustina aceasta teza.

Iata aici care sunt cele 10 tari cele mai vinovate de degradarea ambientala a planetei.

Sursa: descopera.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii