Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:43 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cercetătorii au identificat o metodă inedită prin care bărbaţii pot trăi cu 20 de ani mai mult

ro

26 Sep, 2012 01:00 1994 Marime text

descopera_1.jpgCastrarea ar putea permite bărbaţilor să trăiască cu douăzeci de ani mai mult decât în mod normal, arată un nou studiu. Cercetarea a relevat faptul că eunucii care au trăit în Coreea acum câteva secole trăiau mult mai mult decât ceilalţi bărbaţi.

Cercetătorii care au studiat dinastia Chosun au descoperit că eunucii trăiau, în medie, 70 de ani. Bărbaţii cu un statut socio-economic similar trăiau, în schimb, cu 14-19 ani mai puţin.

Trei dintre cei 81 de eunuci studiaţi au trăit mai bine de un secol, unul atingând vârsta de 109 ani, astfel că rata persoanelor care au atins vârsta de 100 de ani era de 130 de ori mai mare în rândul eunucilor decât în rândul societăţilor dezvoltate de astăzi.

În timpul dinastiei coreene Chosun (1392-1910), băieţii erau uneori castraţi pentru a avea acces la palatul regal. Cu excepţia membrilor familiei regale, eunucii erau singurii bărbaţi care aveau dreptul să înnopteze în palat.De-a lungul istoriei, eunucii au fost folosiţi ca gardieni sau ca servitori în haremurile din Orientul Mijlociu şi Asia. În Coreea, eunucii aveau dreptul să se căsătorească şi puteau adopta copii.

Cercetătorii Kyung-Jin Min de la Universitatea Inha şi Cheol-Koo Lee de la Korea University consideră că viaţa lungă a eunucilor nu se datora doar privilegiilor pe care le aveau datorită faptului că trăiau în palat. „Cu excepţia unui număr restrâns de eunuci, majoritatea trăiau în afara palatului, petrecând timp în clădirea regală doar atunci când aveau sarcini oficiale", explică cercetătorii. Spre surprinderea oamenilor de ştiinţă, regii şi membrii de sex masculin din familia regală care îşi petreceau toată viaţa în palat prezentau cea mai mică durată medie de viaţă, trăind în medie doar 45 de ani.

„Acest studiu ne oferă un indiciu important asupra motivului pentru care femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii", afirmă cercetătorii.

Alte cercetări au arătat că în rândul mamiferelor femelele trăiesc de obicei mai mult decât masculii, una din explicaţiile oferite fiind faptul că testosteronul slăbeşte sistemul imunitar şi amplifică riscul de afecţiuni coronariene.

Unele studii au arătat că, de obicei, castrarea lungeşte durata de viaţă a animalelor, însă în rândul oamenilor rezultatele nu au fost concludente până acum. Cercetările efectuate în rândul pacienţilor din instituţiile psihiatrice au arătat că bărbaţii castraţi trăiau mult mai mult decât restul bărbaţilor, însă studiile pe cântăreţii de operă castrato nu au identificat diferenţe semnificative de longevitate faţă de cântăreţii care nu fuseseră castraţi.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Current Biology.

Sursa: Descopera.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii