Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:38 14 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

“Monarhia salvează România”. Sigur că da!

ro

11 May, 2011 10:44 2320 Marime text
king-e1305097885210-150x150.jpgNu ştiu dacă vă mai amintiţi, dar prin anii '90, sloganul ăsta fusese promovat serios. Dacă-mi amintesc eu bine, chiar prin '96 şi, la un moment dat, chiar de către Emil Constantinescu. Pentru vreo 15 ani, ne lămurisem noi, românii, cam care-i treaba cu soluţia asta. De la o vreme însă, remarc o apetenţă ciudată a unora de a propune reinstaurarea monarhiei şi, sincer, nu ştiu dacă ar trebui să rîd sau dacă ar trebui să plîngem.

Argumentele despre relaţiile externe ale României pe care le-ar realiza casa regală mi se par jenante. Sîntem în NATO, în UE, casa regală n-ar mai aduce nimic nou. Ş-apoi, să ne gîndim că am fi conduşi, poate, de un om care are o vîrstă venerabilă. Iar succesor la tron ar fi o doamnă care nu prea are nimic de-a face cu politica. Poate cu eticheta, dar nu cu politica. Iar în spatele ei, un actoraş de mîna a doua, cu pretenţii de pui de suveran, fie el şi adoptat.

România, condusă de rege

Aud tot soiul de argumentaţii aberante, cum că dacă ar exista rege, nu s-ar mai face alegeri, n-ar mai fi furturi atît de mari şi alte imagini apoteotice ale transformării României într-o civilizaţie multilateral dezvoltată, cu planuri cincinale realizate-n patru ani şi jumătate. Serios, oameni buni, chiar e aşa de greu de priceput că vorbim de o utopie? Înainte de toate, ca să reinstaurezi monarhia, trebuie schimbată Constituţia. Şi pînă acolo, trebuie să mai fie de acord şi guvernul, probabil trebuie şi-un referendum.

Citeste mai multe pe http://subiectiv.ro/subiectiv/monarhia-salveaza-romania-sigur-ca-da/.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii