Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:50 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cazinoul, în paragină Palate şi castele, victimele nepăsării

ro

22 Aug, 2011 14:41 2040 Marime text

cazinoul.jpgDeşi ar trebui să fie motiv de mândrie naţională, clădirile emblematice ale marilor oraşe, care ascund în spate sute de ani de tradiţie şi istorie, sunt lăsate în paragină din cauza nepăsării autorităţilor. În timp ce unele riscă să se prăbuşească, altele au început să fie exploatate din punct de vedere comercial, pentru evenimente festive, fără ca să îşi mai amintească cineva de trecutul lor grandios.

Simbolul litoralului românesc, la 100 de ani de la inaugurare, Cazinoul din Constanţa, nu mai reuşeşte să impresioneze decât prin mărime, timpul lăsând urme adânci atât pe exterior cât şi în interiorul său. În prezent, clădirea este victima nepăsării, pe de o parte, iar pe de altă parte, a crizei financiare. Şi de parcă toate acestea nu ar fi suficiente, mai nou, Cazinoul din Constanţa a devenit miză electorală sau, mai exact, motiv de dispută şi de schimb de replici acide între primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi ministrul Turismului, Elena Udrea.

În urmă cu patru ani, autorităţile locale au încercat salvarea cazinoului, când l-au concesionat, pentru 49 de ani, către SC Queen Investments INC SRL, parte a grupului „Queen" din Israel, un operator internaţional, care deţine alte şapte cazinouri de lux în întreaga lume (Rodos, Tanger etc.), inclusiv în România, unde administrează Casa Vernescu din Bucureşti. Criza financiară a dat peste cap planurile firmei deţinute de omul de afaceri israelian de origine română, Fredy Robinson, care nu a reuşit să se achite de obligațiile pe care şi le-a asumat şi care a sfârşit prin a renunţa la contract. În aceste condiţii, situaţia cazinoului s-a întors în timp numai că starea sa a continuat să se degradeze văzând cu ochii. În urmă cu câteva zile, problema Cazinoului din Constanţa a fost dezbătută de autorităţile locale şi societatea civilă în cadrul mesei rotunde. „Am considerat că, pentru comunitate, cel mai bine ar fi să vindem Cazinoul din Constanţa, iar cel care îl cumpără să îl renoveze după care să-l opereze. Văd că sunt tot felul de reacţii împotriva acestei soluţii, deşi România vinde de la petrol, electricitate, rafinării, la fabrici, bănci, absolut tot. Am fost intrigat să văd că vânzarea unei clădiri ridică atâtea probleme. În aceste condiţii, am decis amânarea hotărârii de consiliu", a declarat primarul Mazăre, care a adăugat că este deschis oricărei variante care va conduce la reabilitarea clădirii. Primăria Constanţa a trimis deja adrese către Ministerul Culturii şi Ministerul Dezvoltării pentru preluarea Cazinoului.

În replică, ministrul Elena Udrea este de părere că Mazăre, „marele surfist cheguevarist", este „furios" că nu va putea da monumentul „băieţilor lui din imobiliare". „Cazinoul ca obiectiv turistic nu poate fi înstrăinat cum vrea señorul, cui vrea señorul, unei firme prietene, așa cum ne-a obișnuit. Nu văd de ce ar refuza oferta ministerului de a renova clădirea", scrie Udrea.

Citeşte mai mult pe http://www.qmagazine.ro/intern/intern-investigatii/palate-si-castele-victimele-nepasarii/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii