Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:58 17 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cartea zilei Sarah Helm, „Secretele Verei Atkins - Povestea unei românce spion în al Doilea Război Mondial”

ro

24 Dec, 2014 00:00 3229 Marime text
Cartea recomandată astăzi pentru lectură este un elogiu adus unei personalități de excepție din lumea spionajului european. Volumul descrie viața și personalitatea unei femei care influențează fundamental lumea spionilor și care se naște în România, la Galați, în data de 15 iunie 1908. A fost singura fiică a unui celebru om de afaceri din epocă, pe numele său, Max Rosenberg, care venise în România din Africa de Sud. Tatăl Verei a venit în România în anul 1904 datorită oportunităților de afaceri pe care Galațiul le oferea în materia comerțului cu grâne. Vera Atkins s-a născut cu numele Vera-May Rosenberg, pe care şi l-a schimbat în 1933, pentru a-și ascunde originea evreiască, adoptând numele de fată al mamei sale. Ulterior, pleacă în Anglia.

Cartea are o structură interesantă, fiind concepută în mai multe părți, structurate probabil după evoluția profesională a Verei. Prima parte este intitulată Anglia, a doua parte privește acțiunile derulate de Vera Atkins în România, partea a treia este destinată evenimentelor din Germania, iar cea de-a patra se derulează în Anglia, descriind ultima etapă a vieții eroinei noastre. Veți putea afla, citind cartea propusă azi, amănunte extrem de interesante la care au avut acces până acum doar cei care au luat contact cu universul serviciilor secrete. Este și cazul eroinei noastre. Cartea este extrem de incitantă, bine scrisă, vă va ține cu sufletul la gură.

Succesul în afaceri al lui Max Rosenberg și al companiei sale, care se numea Dunărea, i-a permis să acumuleze resurse financiare importante și l-a propulsat pe tatăl Verei în cercurile influente ale epocii, dar și în postura de amfitrion al diplomaţilor străini aflaţi în România. În cadrul acestor reuniuni, Vera Atkins a cunoscut importante personalități ale vremii și acest mediu i-a permis să intre în contact cu protipendada europeană a epocii.

Vera Atkins a plecat în Anglia via Franța. Înainte de ocupația germană, Vera s-a înscris la Sorbona pentru a studia limbile moderne. După scurt timp, Vera va părăsi Franța pentru a se stabili în Anglia, unde a devenit ofiţer al serviciilor secrete britanice. După ce a devenit cetățean al Marii Britanii, a participat la nenumărate misiuni secrete, ajungând să conducă celebrul serviciu de operaţiuni speciale (SOE) creat de Winston Churchill. În această poziţie, devine extrem de eficientă și introduce în teritoriile franceze ocupate de germani peste patru sute cincizeci de spioni, dintre care cincizeci de femei, în spatele liniilor inamice. Nu a lucrat niciodată pe teren, susține autoarea, Sarah Helm, ci a coordonat pregătirea minuțioasă a agenților. Cunoștea fiecare misiune secretă în parte, se ocupa de fiecare agent de teren și era responsabilă de problemele personale ale fiecăruia dintre ei. Agenții ei au participat la foarte multe operațiuni speciale, inclusiv la pregătirea debarcării în Normandia, eveniment decisiv în reducerea duratei războiului. Pe majoritatea agenților îi conducea personal la îmbarcarea în avioanele care urmau să-i parașuteze în teritoriile inamice. Întreținea relații extrem de strânse cu agenții spioni femei. Acestea erau foarte inteligente şi eficiente, multe dintre ele având studii la Oxford. Atkins le numea fetele mele.

 A suferit enorm atunci când, după război, peste o sută de agenţi nu s-au mai întors în Anglia. A demarat de una singură o anchetă menită să descopere ce se întâmplase cu acești spioni care nu s-au mai întors acasă. A întocmit o listă cu spionii dispăruți, între care figurau 16 femei. Viața și activitatea de spion au fost descrise și într-o altă carte de mare succes, cu titlul Spymistress: The Life of Vera Atkins, the Greatest Female Secret Agent of World War II , semnată de William Stevenson. Acest scriitor canadian este, în același timp, și biograful acceptat de Vera. În istoria serviciilor speciale, Vera Atkins a fost, probabil, cea mai importantă femeie spion din Al Doilea Război Mondial. În 1987, François Mitterand i-a acordat Legiunea de Onoare, pentru aportul ei la eliberarea Franței de sub ocupația germană. La sfârșitul războiului, Vera Atkins s-a retras într-o zonă rurală din Anglia, într-un sat în care a trăit până la sfârșitul vieții sale, în anul 2000, când s-a stins după o lungă, complexă și aventuroasă viață trăită pe acest pământ. Existența Verei a fost învăluită într-o aură de mister... puțini oameni știau cine este ea cu adevărat. Biografia scrisă de Sarah Helm dezvăluie multe dintre secretele celei despre care Ian Fleming, creatorul celebrului personaj de film James Bond, spunea: „În adevărata lume a spionilor, Vera Atkins a fost șeful.” Lectură plăcută!
 
Titlu: „Secretele Verei Atkins - Povestea unei românce spion în al Doilea Război Mondial”
Autor: Sarah Helm
Editura: Litera, București
Anul apariţiei: 2014
 
Sursa foto: litera.ro
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii