Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:23 27 06 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cartea zilei Alegeri în junglă

ro

16 May, 2022 08:07 454 Marime text
Alegeri în junglă
  • Lecția de politică distractivă


Alegeri în junglă este o poveste simpatică și ușor de citit, care le explică celor mici principiile de bază ale democrației.


„Jungla este viață! Jos cu piscina leului!”, „Piscine pentru toată lumea!”, „Ne-am săturat de legile regelui!”. Așa sună lozincile pe care le scandează animalele reunite la un protest în inima junglei. Cum s-a ajuns aici? Leul, regele lor, a deviat cursul râului, ca să folosească apa pentru a-și construi o piscină personală. Rezultatul: o stare de tensiune, nemulțumire și revoltă generalizată. De aici până la ideea de a avea un nou conducător nu a mai fost decât un pas. „Să fim democrați, să organizăm alegeri!”, propune Bufnița.


În scurt timp, întreaga junglă se pregătește de alegerea unui președinte prin mijloace democratice. Candidații nu întârzie să apără: Cobra, Leneșul și Maimuța se vor întrece pentru voturile alegătorilor. Surpriză! Și Leul își depune candidatura. Deja s-au strecurat o sumedenie de termeni noi în poveste: legi, democrație, alegeri, voturi, candidatură. Urmează o campanie electorală... sălbatică. Afișe, promisiuni, discursuri prin care cei patru candidați încearcă să își atragă simpatia animalelor din junglă. Plus mitinguri, dezbateri și nelipsitele selfie-uri cu votanții. Cum se face că, în ziua alegerilor, unul dintre candidații înscriși pe buletinul de vot este descalificat? Și, mai ales, cine este marele câștigător?


Fără îndoială, politica influențează viața fiecăruia dintre noi. Întâmplările din junglă sunt menite să stârnească interesul puștilor pentru politică. Ne dorim să înțeleagă o parte dintre lucrurile care se petrec în societate și să își dezvolte simțul civic. Copiii informați de astăzi sunt cetățenii implicați și responsabili de mâine, care vor alege să participe activ la modelarea propriului viitor.


Cartea a fost concepută ca un punct de pornire pentru un dialog între copii și adulți. Și a fost chiar scrisă alături de copii cu vârste cuprinse între 4 și 11 ani, în cadrul unor ateliere de creație, fiind rezultatul unui efort deschis și colectiv. Noțiunile noi sunt introduse în cel mai captivant și amuzant mod cu putință. Cititorii vor găsi la finalul cărții un glosar cu explicații clare pentru cuvintele-cheie. Ilustrațiile colorate și dinamice contribuie la transformarea temei aparent dificile într-un subiect nu doar accesibil, ci de-a dreptul fascinant. Dialogurile inedite și umorul fin sunt direct responsabile pentru farmecul incredibil al acestei povești educative.


Sursa foto-text: Editura All 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii