Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:42 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cartea zilei Istoria întunecată a papilor. Vicii, crime și corupție la Vatican

ro

15 Jun, 2022 08:12 1725 Marime text
Cartea zilei

Aspectele malefice ale unei instituții sacre

În cei aproape 2000 de ani de existență, papalitatea a contribuit la făurirea istoriei Europei. Această carte reflectă atitudinile ciudate, extravagante, și atrocitățile săvârșite de cei care au deținut de-a lungul secolelor cea mai veche funcție aleasă din lume.

Cititorii au ocazia de a descoperi fața mai puțin vizibilă, ba chiar ascunsă cu orice preț până acum, a multora dintre ocupanții scaunului papal. Au uneltit, au mituit, au furat. Au ucis sau au păcătuit trupește. Au comis fapte terifiante, care i-au șocat până și pe contemporanii lor, în vremuri în care sadismul și brutalitatea făceau parte dintr-un comportament social acceptat. Au instrumentat unele dintre cele mai îngrozitoare crime comise vreodată în numele religiei. I-au condamnat la tortură și la moarte prin metode oribile pe cei care s-au dezis de credință și pe oricine au considerat că putea fi „agent al diavolului”. La rândul lor, numeroși suverani pontifi au fost trădați, detronați, mutilați sau asasinați de rivalii lor.

Cartea semnată de Brenda Ralph Lewis se bazează pe o documentare riguroasă pentru a prezenta într-un mod inedit și captivant o mulțime de astfel de cazuri. Expunerea sa se încheie cu povestea lui Papa Pius al XII-lea, care în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și-a păstrat neutralitatea într-o lume în care lupta dintre bine și rău ajunsese la apogeu. Volumul se bucură de un format grafic de excepție, întrunind și calitățile unui album de colecție, datorită imaginilor color care însoțesc textul.

Dintre scandalurile și secretele pe care le puteți descoperi în paginile cărții:

Stefan al VII-lea (928-931)
A dispus dezgroparea cadravrului putrezit al înaintașului său, Papa Formosus (891-896), apoi judecarea și aruncarea acestuia în râul Tibur – de două ori chiar.

Ioan al XII-lea (955-964)
A înființat și a condus un bordel la Vatican, a orbit un cardinal, l-a castrat pe altul și se spune că ar fi închinat în cinstea Diavolului, amețit de aburii alcoolului.

Inocențiu al III-lea (1198-1216)
A inițiat cruciada împotriva catarilor, considerați eretici, făcându-se responsabil pentru moartea a 1 milion de oameni în doar 20 de ani.

Alexandru al VI-lea (1492-1503)
A facut 8 copii cu trei sau patru amante. A devenit papă prin mită, după care a numit în funcția de cardinal o serie de rude și a acumulat o avere uriașă.Sursa foto-text: Editura All 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii