Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:22 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mihai Lupu "Parlamentarul ales uninominal este ca un primar pentru mai multe localitati"

ro

08 Nov, 2008 00:45 1959 Marime text

mihai_lupu1.jpgArtileria grea a PNL in competitia electorala din 30 noiembrie il are printre candidati si pe directorul Oil Terminal.

Vicepresedintele PNL Constanta, Mihai Lupu, candidat la Camera Deputatilor in Colegiul 2, explica, intr-un amplu interviu acordat ziarului nostru, motivele care l-au determinat sa intre in cursa electorala din 30 noiembrie. Directorul Oil Terminal povesteste despre traseul sau profesional si politic, relatia cu electoratul si despre ce inseamna, in opinia sa, votul uninominal.

Domnule Mihai Lupu, se apropie alegerile, iar dvs. sunteti unul dintre candidatii PNL in judetul Constanta. Ce v-a determinat sa intrati in aceasta cursa?

Pana sa va spun ce m-a determinat, as vrea sa ma prezint, pe scurt, pentru a intelege apoi motivele care au stat la baza deciziei mele de a intra in aceasta cursa electorala.

Cu alte cuvinte, este vorba despre o scurta prezentare pentru ca alegatorii sa va cunoasca mai bine.

Exact. Tocmai de aceea doresc sa va spun ca m-am nascut in 26 octombrie 1962, iar in activitatea profesionala am plecat de la munca de jos. Am trecut prin toate etapele si am ajuns sa conduc o companie numai pe baza meritelor mele, fara sa ma ajute nimeni, niciodata. Parintii mei sunt oameni simpli, de la tara. Am crescut si am facut scoala ca orice copil de tarani si de aceea respect si pretuiesc foarte mult oamenii simpli care reusesc in viata prin munca lor.

Cum ati ajuns, totusi, sa conduceti Compania Oil Terminal si sa fiti unul dintre liderii Partidului National Liberal, in Constanta?


Dupa terminarea scolii am lucrat la Canalul Dunare-Marea Neagra, apoi la Antrepriza Constructii Montaj Petrolier - Conducta submarina si, ulterior, la Rafinaria Midia, unde am urcat pe scara ierarhica prin munca mea, ajungand sa ocup functii de conducere dupa mai multi ani. Acum sunt director general si presedintele Consiliului de Administratie de la Compania Oil Terminal si am titlul de doctor in economie.

Despre viata privata ce ne puteti spune?


Sunt casatorit si am un copil, dar trebuie sa recunosc ca am restante mari la petrecerea timpului liber alaturi de familie, din simplul motiv ca am foarte putin timp liber. Trebuie sa ma impart mereu intre activitatea profesionala si cea politica si de aceea nu am timp, cat mi-as fi dorit, pentru a sta mai mult cu sotia si fiica mea. Sunt norocos ca am o familie intelegatoare si le-am promis ca, dupa alegeri, de sarbatori, vom recupera si vom sta mai mult impreuna.

Ati ramas dator cu raspunsul privind activitatea politica.

Intr-adevar. Am raspuns mai intai la intrebarea privind familia pentru ca este mai importanta decat orice pe lumea asta. Cat despre viata politica, am intrat in PNL pentru ca am o gandire liberala si sunt de parere ca oamenii trebuie ajutati sa prospere si sa duca o viata decenta si civilizata. In interiorul partidului, am trecut prin toate etapele pana am ajuns sa ocup o functie de conducere, asa cum am facut si in plan profesional. Indiferent de domeniu, profesional sau politic, eu cred ca, daca muncesti si esti om serios, va veni un moment in care ti se vor recunoaste meritele si vei avea satisfactia muncii tale.

Asadar, acum sunteti vicepresedintele PNL Constanta si candidati la Camera Deputatilor, in sistem uninominal, la data de 30 noiembrie, in Colegiul 2, din nordul judetului.

Pana in acest an, am fost implicat in actul administrativ la nivel local, in calitate de consilier judetean. Am avut mai mult initiative benefice pentru populatie si, de fiecare data, am sustinut proiectele sociale, indiferent ca au fost promovate de un liberal, un democrat sau un social-democrat. Dupa mai multi ani de activitate administrativa la nivel local, am considerat ca pot sa-i reprezint pe constanteni si la Bucuresti, in Parlament. De altfel, aceasta decizie am luat-o dupa mai multe discutii cu cetatenii, in localitatile pe care urmeaza sa le reprezint ca deputat. Oamenii simpli cu care am vorbit mi-au spus ca este cazul sa merg mai departe si sa le sustin interesele de la tribuna Parlamentului. Acesta este principalul motiv pentru care mi-am depus candidatura.

Si cum ati ajuns sa candidati in Colegiul 2?

Pentru ca sunt localitati pe care le cunosc foarte bine, de multa vreme. Cea mai mare localitate din Colegiul 2 este Medgidia, care inseamna aproape jumatate din totalul populatiei, apoi sunt Harsova si Kogalniceanu, alte doua comunitati cu populatie numeroasa. Pe langa cele trei localitati, in Colegiul 2 mai sunt 13 comune, printre care Crucea, Ciobanu, Ghindaresti, Vulturu, Pantelimon, Tortoman, Silistea, Seimeni si altele. Bineinteles, pentru mine toate sunt importante, indiferent de numarul de locuitori. Ma cunosc cu multi oameni in fiecare dintre aceste localitati, am vorbit de multe ori cu primarii, iar pe aceste considerente am hotarat ca pot face fata unui mandat de parlamentar.

Dar acum s-a schimbat sistemul de vot. Nu mai este pe liste, ci uninominal, adica se voteaza omul, direct. Asta va favorizeaza sau nu?


As dori sa explic pe scurt ce inseamna votul uninominal, ca sa inteleaga cititorii dvs. Din punctul meu de vedere, votul uninominal reprezinta o legatura mult mai stransa intre alegator si parlamentarul pe care il voteaza, exact asa cum ati spus. Pana acum se vota o lista de partid, fara ca oamenii sa stie cine sunt cei inscrisi pe acea lista. Acum se pune accentul direct pe candidat, iar el va da socoteala, in fata alegatorilor, pentru tot ceea ce va face ca parlamentar. Se voteaza omul si nu o lista de partid. Candidatul trebuie sa fie un bun specialist, sa se priceapa la ceva pentru a-i putea ajuta pe oameni din postul pe care il va ocupa la Bucuresti.

Si dvs. credeti ca ii veti putea ajuta pe constanteni, din fotoliul de deputat?


Altfel nu as fi candidat. Asa cum mi-am dat silinta sa-i ajut pe oameni din postura de consilier judetean, tot asa voi face tot ce depinde de mine ca necazurile si problemele lor sa se faca auzite la Bucuresti, iar cei responsabili sa ia deciziile necesare pentru ca oamenii sa aiba o viata buna, sa creasca nivelul de trai, sa se construiasca locuinte si sa se dea pensii decente.

Toti promit la fel, domnule Lupu.


Pai tocmai asta este esenta votului uninominal. Daca eu promit acum ceva si nu ma tin de cuvant, data viitoare, cand voi dori sa candidez, n-o sa ma mai aleaga nimeni, e logic. Parlamentarul ales uninominal trebuie sa mearga saptamanal in localitatile pe care le reprezinta, pentru a sta de vorba cu oamenii. Daca nu ma vede nimeni pe acolo, cum credeti ca mai pot sa le cer votul data viitoare. Parlamentarul este direct interesat sa se duca in colegiul pe care-l reprezinta si sa-si faca treaba. Va fi ca un primar pentru mai multe localitati, pe care trebuie sa le reprezinte la Bucuresti. Daca isi va face treaba, va lua un nou mandat. Altfel, pierde.


Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii