Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:57 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dutu "Teodosie s-a reactivat!"

ro

26 Mar, 2008 00:00 627 Marime text

Liderul PD-L Constanta sustine ca arhiepiscopul Tomisului face campanie PSD-ului, iar inspectorul scolar general s-a conformat unei notificari a Consiliului Judetean

"Trebuie instituita carantina in judetul Constanta pentru protectia locuitorilor, pentru ca a innebunit PSD-ul, iar PNL a fost prins si el de acest microb al bolii pesediste", sustine presedintele PD-L Constanta, deputatul Stelian Dutu. Pentru a-si motiva afirmatia, liderul PD-L a explicat jurnalistilor ca "un protagonist ce nu era in lumea politica, dar controla lumea politica pesedista - arhiepiscopul Tomisului - a fost in stare pasiva si s-a reactivat". Constatarea lui Dutu are la baza o intamplare povestita de un senator, fost membru PSD, si petrecuta in urma cu 10-11 luni, in pauza unei adunari a Sinodului Bisericii Ortodoxe. Potrivit presedintelui PD-L Constanta, fara a sti ca senatorul respectiv nu mai slujeste PSD-ul, IPS Teodosie i-ar fi spus: "la PSD trebuie sa ne strangem randurile". La zece luni de la acea intamplare, Stelian Dutu l-a acuzat pe arhiepiscopul Tomisului ca, de cateva zile, cheama, sistematic, la el primari si agenti economici. "Sa nu se spuna ca nu stie, pentru ca avem dovezi, avem declaratiile oamenilor", a avertizat liderul democrat-liberal tomitan. El sustine ca ultimii convocati sunt seful unei administratii municipale si cativa primari de comune. "Haideti acasa, a sosit momentul! Am un mesaj de la domnul Mitrea pentru dumneavoastra. Trebuie sa strangem randurile si sa-i ajutam pe domnul Mazare si domnul Constantinescu. A venit momentul nostru si trebuie sa ne razbunam pe PD-L-isti!", ar fi, potrivit lui Dutu, modul in care s-ar fi adresat IPS Teodosie celor chemati. Liderul PD-L isi doreste ca inaltul prelat sa nege, pentru ca "avem declaratiile oamenilor". Se pare ca activitatea pro-PSD, dusa de arhiepiscopul Tomisului, nu s-a limitat la atat, el fiind "preocupat" si de unii candidati ai PD-L. "A afirmat ca trebuie, neaparat, sa luam candidatul PD-L-ului de la Harsova, Tudor Nadrag, ca sta foarte bine in sondaje", a declarat Stelian Dutu.

Manevre PNL, la indemn PSD

Molima prin care se incearca suntarea PD-L-ului la nivel judetean pare ca a cuprins si pe unii liberali. "In aceasta saptamana, inspectorul general scolar Marian Sarbu a cedat presiunilor presedintelui Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu, care, se pare, prin adresa scrisa, i-a cerut sa elimine de la finantare toate unitatile scolare din localitatile unde sunt primari PD-L si sa se redistribuie scolilor din unitatile administrative cu primari PNL", a afirmat deputatul Stelian Dutu. Dovada invocata de liderul PD-L este adresa nr. 419A, din 17 martie 2008, catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, ce vine ca "raspuns" la o solicitare privind definitivarea listei de investitii ce vor fi efectuate cu fonduri de la minister. Potrivit documentului, din tabel au fost eliminate unitati de invatamant din Medgidia, Valu lui Traian, Mangalia, Rasova, Costinesti si Ciobanu - localitati conduse de primari PD-L. In aceeasi adresa sunt adaugate alte gradinite si scoli din Gradina, Ovidiu, Mihai Viteazu, Limanu, Mereni, Harsova, Cernavoda si Nicolae Balcescu - "surpriza", toate cu edili liberali, exceptie facand ultima, care are primar PSD. In contextul prezentat, Stelian Dutu i-a solicitat inspectorului general sa precizeze care a fost temeiul legal pe baza caruia s-a facut "manevra". "Aceste unitati scolare erau prevazute la finantare, conform unor acte normative adoptate inca din 2006, iar el nu are nicio competenta ca sa solicite eliminarea de la finantare a unitatilor respective si propunerea spre finantare a altora", a subliniat Dutu. Liderul PD-L Constanta a somat conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) sa prezinte, public, notificarea Consiliului Judetean Constanta prin care i s-a cerut sa actioneze asa. Totodata, Dutu a anuntat ca, saptamana aceasta, va depune o plangere penala si va mobiliza parintii si primarii pentru a cere explicatii de la ISJ si de la ministrul Educatiei. "Este un exemplu al modului cum colaboreaza aceasta alianta PNL-PSD in judetul Constanta (...) Este un act extrem de grav din partea ISJ, care a cedat acestor presiuni", a conchis presedintele PD-L Constanta, deputatul Stelian Dutu.

Prietenul la nevoie se cunoaste

Printr-un comunicat de presa remis redactiei, prim-vicepresedintele PSD Constanta, Nicusor Constantinescu, a sarit in apararea IPS Teodosie. El apreciaza ca Dutu se afla in criza majora de imagine si "incearca sa atraga atentia asupra sa lansand acuzatii la adresa unor fruntasi ai Bisericii ortodoxe romane". In plina pre-campanie electorala, comunicatul liderului PSD se axeaza pe desfiintarea adversarului si reamintirea unor episoade marcante din traseul politic si profesional al presedintelui PD-L Constanta. Ciudat este faptul ca, in calitate de presedinte CJC, n-a pomenit nimic de notificarea invocata de Stelian Dutu, care ar fi stat la baza eliminarii finantarii unor unitati de invatamant si directionarea banilor catre altele din localitati mai "importante".

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii