Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:32 22 05 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Câştig „bilateral“ în scrutinul parlamentar ALDE Constanţa obţine voturi, UDTTMR poate va avea un deputat

ro

26 Oct, 2016 00:00 2362 Marime text


Situaţia fără precedent prin care trece Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) a determinat conducerea organizaţiei să caute soluţii astfel încât să nu rămână fără reprezentant în Legislativul următor.
 
Respingerea de către BEC atât a candidaturilor, cât şi a semnului electoral depuse de UDTTMR l-a făcut pe preşedintele uniunii, Gelil Eserghep, să declare, zilele trecute: „Sunt convins că se mai poate găsi o soluţie. Sunt două opţiuni - să figurăm pe loc eligibil pe lista unui partid sau soluţia avocaţilor. Nu ştim care este, dar se va afla săptămâna asta“.

Mâna întinsă de la ALDE Constanţa

Şi iată că soluţia a apărut, iar mâna întinsă a venit din partea preşedintelui organizaţiei judeţene ALDE Constanţa, senatorul Mircea Banias.
 
„Aseară (n.r. luni seară) am avut o discuţie - eu i-am telefonat - cu domnul Gelil Eserghep şi mi-am exprimat regretul că o comunitate atât de importantă cum este cea turco-tătară nu are reprezentare în Parlament şi poate găsim o soluţie. Mi-a mulţumit şi mi-a spus că este singurul partid, până acum, care s-a gândit la UDTTMR şi că ia în considerare propunerea“, a precizat liderul ALDE Constanţa. 
 
Disponibilitatea acestuia este lesne de înţeles, având în vedere faptul că Banias deschide lista ALDE Constanţa pentru Camera Deputaţilor, iar formaţiunea nu are atâta notorietate şi susţinere la nivelul judeţului astfel încât să dea ca certă obţinerea unor mandate de parlamentari. Se pare că norocul le-a surâs celor de la ALDE Constanţa.


 
„M-a sunat apoi (n.r. preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep) şi mi-a spus că este de acord să facem o colaborare, în sensul că noi să  includem pe lista pentru Camera Deputaţilor, pe locul doi, un reprezentant de-al lor, în speţă pe domnul Esrun Anefi, iar ei să susţină, evident, acea listă“, a afirmat preşedintele ALDE Constanţa, senatorul Mircea Banias. 
Negociere în curs de perfectare
Aşa că varianta de a oferi poziţia a doua pentru Camera Deputaţilor unui reprezentant al UDTTMR aduce liberal-democraţilor de la malul mării un suport electoral nesperat. Numai că data-limită pentru depunerea candidaturilor la BEC este 27 octombrie.
 
„Aseară, în cadrul Delegaţiei Permanente Naţionale a ALDE, am solicitat colegilor să aprobe lista pentru Constanţa, cu menţiunea că astăzi (n.r. ieri), în situaţia în care ajungem la o înţelegere cu UDTTMR, cei doi copreşedinţi ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, să aibă mandate să opereze modificarea aceasta. Obligatoriu astăzi (n.r. ieri) trebuie perfectată modificarea“, a menţionat Mircea Banias.
 
Conform uzanţelor, în prealabil, se impunea semnarea unui protocol de colaborare ALDE Constanţa - UDTTMR, însă se pare că nu va exista aşa ceva. „Nu cred că este nevoie (n.r. de un protocol de colaborare). Cuvântul meu şi al domnului Gelil Eserghep este suficient, este o garanţie că suntem oameni serioşi“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, preşedintele organizaţiei judeţene ALDE Constanţa, senatorul Mircea Banias. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii