Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:41 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral Tv Caravana LTv a ajuns la Poarta Albă

ro

30 Sep, 2013 22:54 2235 Marime text
Sâmbăta trecută Caravana LTV a ajuns în comuna Poarta Albă, una dintre localitățile situate la 24 km Nord/Vest de municipiul Constanța. Aflată în apropierea liniei ferate Constanța-București și fiind străbătută pe toată lungimea sa, de la nord la sud de drumul European București-Constanța, Poarta Albă are un sistem foarte bun de comunicare teritorială și națională cu celelalte localități.
Poarta Albă este renumită în județul Constanța, dar și în țară, prin penitenciarul de maximă siguranță, construit inițial pentru cazarea deținuților aduși să lucreze la lucrările de amenajare a canalului Dunăre-Marea Neagră. Istoria acestei comune este presărată de tragedii politice. Din arhivele păstrate reiese că în perioada celor patru ani de lucru intens la canal, în afară de deținuți criminali și hoți, au mai muncit și peste 30 000 de deținuți politici, dintre care în jur de 2000 și-au pierdut viața din cauza condițiilor inumane pe care le-au suportat. Aceștia își dorm somnul de veci fie în gropi comune, în cimitire fără cruci, fie chiar sub lutul malurilor care se surpau aproape zilnic, exact ca în legenda meșterului Manole. Mulți dintre ei erau preoți, iar unul dintre aceștia a fost duhovnicul Iustin Pârvu, care a lăsat cu limbă de moarte ucenicilor săi, ca pe locurile unde a curs sânge preoțesc să se înalțe mănăstiri în amintirea nedreptăților politice suferite de către “canalului morții”. O astfel de mănăstire este în constructie deja în comuna Poarta Albă, în apropiere de locul unde se aflau temnițele muncitorilor. Pentru mănăstirea care poartă hramul Duminica Sfinților Romani primăria din Poarta Albă a donat un teren de cca 3 hectare, la care s-au mai adăugat alte două hectare donate de o familie de credincioși.
Un alt supraviețuitor al acestei inginerii comuniste, Paul Andreescu, în prezent președintele filialei Constanța a AFDPR, a avut ideea, materializată deja, ridicării unui monument închinat memoriei acestor jertfe umane, care au avut loc între anii 1950-1953.
În prezent, în Poarta Albă locuiesc în jur de 4700 de locuitori, în scădere față de recensămintele precedente, ca urmare a migrației oamenilor către alte orizonturi. Orientat către sprijinul educației și al culturii, primarul Vasile Delicoti a reușit să renoveze o grădiniță veche de 100 de ani într-o singură vară și să amenajeze două parcuri pentru copii, lucru care i-a ridicat mult popularitatea printre cetățeni. Printre măsurile luate de acesta a fost desființarea școlii cu învățământ alternativ din Nazarcea (fostă Galeșu) și introducerea autobuzelor școlare pentru toți copiii din învățământul primar și gimnazial, fapt care a dus substanțial la reducerea absenteismului.

În comună mai funcționează alte două grădinițe, 3 școli, dintre care una cu program after school (unde copiii primesc o masă gratuită și au toate dotările corespunzătoare unei educații de calitate) și un colegiu cu profil agricol. De asemenea tot în Poarta Albă putem găsi și un centru rezidențial pentru vârstnici, a cărui administrare însă aparține Consiliului Județean Constanța.
Poarta Albă se mândrește cu cele două ansambluri folclorice: “Românașul” aparține Școlii Generale nr 1, iar „Portița” Colegiului Agricol. Artiștii au dus deja numele comunei în lume prin concursurile la care au participat atât în țară, cât și peste hotare, și în care s-au remarcat, aducând înapoi acasă diplome de merit și locuri fruntașe.

Mai multe detalii puteți afla despre istoricul localității, despre etnicitate, administrație și educație chiar de la locuitorii comunei și de la reprezentanții de seamă ai acesteia pe care echipa Caravanei Ltv i-a intervievat în periplul ei jurnalistic prin județ. Emisiunea va putea fi văzută vineri la Litoral Tv, la ora 20.30, imediat după principalul jurnalul al zilei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii