Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:58 12 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța găzduiește o expoziție de dinozauri

ro

22 Jul, 2013 19:46 3040 Marime text
Din luna mai, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii este gazda unei expoziții de dinozauri. În cadrul expoziției sunt cuprinși și dinozaurii pitici transilvăneni care au trăit pe teritoriul țării noastre, în zona cunoscută drept Țara Hațegului. Profesorul Dan Grigorescu care se ocupă îndeaproape de cercetarea acestei lumi dispărute a descoperit una din speciile care trăiau în această regiune. Este vorba de therosaurusul sau reprila zburătoare. Numele complet al acestui animal este de Hatzegopteryx și înseamnă Zburătorul din Hațeg. Profesorul a descoperit această specia în urmă cu 35 de ani de ani crezând inițial că este vorba de un dinozaur potrivit structurii craniului descoperit. În aceste zile, cercetătorul a venit la Constanța pentru a vizita expoziția.
 
„În primii ani de cercetări în Țara Hațegului, prin anii 1978- 79, împreună cu un student al meu, cercetând depozitele din zona unei comunei Vălioara am descoperit o bună parte din craniu. Au trecut mulți ani până când am prelevat respectivele fragmente scheletice și am început să le consolidăm. A fost o muncă de aproape 20 de ani până când eu și alți colegi din Franța și din Statele Unite am stabilit că aparține reptilelor zburătoare și nu dinozaurilor, cum am crezut inițial.” ne-a povestit profesorul Dan Grigorescu de la Universitatea București.
 
Hatzegopteryx este una dintre cele mai mari animale zburătoare cu o anvergură a aripilor de 12 metri. Acest exemplar poate fi găsit la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii alături de alte specii care au trăit în ținutul Hațegului. Ceea ce a dus la micșorarea taliei dinozaurilor trasilvăneni a fost reducerea resurselor de hrană, ceea ce a dus chiar și la dispariția lor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii