Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:26 21 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua universală a drepturilor copilului Respectarea copilului și a drepturilor sale - garanție a unei societăți armonioase și echilibrate

ro

20 Nov, 2020 00:00 1506 Marime text

 
Astăzi celebrăm „Ziua universală a drepturilor copilului”, care a fost reglementată în urmă cu 31 de ani, de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin Convenția asupra Drepturilor Copilului, adoptată la 20 noiembrie 1989.

De-a lungul istoriei omenirii, ideea de a le acorda protecție copiilor a reprezentat cel mult o preocupare a părinților, așa încât legiferarea unor drepturi pentru cei mici, ca obiectiv al societății și instituțiilor sale, este un concept mai nou.
România a fost obligată să-și asume și ea noile reglementări, prin adoptarea Legii nr. 18/1990 pentru ratificarea Convenției cu privire la drepturile copilului. Într-o țară unde, secole de-a rândul, oamenii și-au tratat copiii ca pe niște obiecte aflate în proprietate exclusivă, unde ziceri precum „bătaia e ruptă din rai” sau „eu te-am făcut, eu te omor” erau la ordinea zilei, lumea a fost nevoită să facă o schimbare de atitudine și să înțeleagă că și copiii sunt, de fapt, ființe umane cu drepturi depline - nu doar persoane în devenire, ci personalități complete care trebuie tratate cu respect și ale căror opinii trebuie luate în considerare, participarea lor la decizii care îi privesc în mod direct fiind fundamentală.

În zilele noastre, pare că abuzurile s-au mai rărit, tinerii părinți de astăzi sunt mai informați, știu câte ceva despre urmările abuzurilor emoționale asupra dezvoltării viitorului adult și, chiar dacă mai au încă de lucru cu ei înșiși, cu gestionarea propriilor demoni interiori, își tratează urmașii mai bine decât o făceau părinții sau bunicii lor. Am văzut mulți dintre ei strâmbându-se cu dispreț atunci când auzeau că și copiii au drepturi. Aveau imediat replica: „Las că și eu am luat bătaie, și uite că m-am făcut om”. Da, ai crescut poate în înălțime, dar în interiorul tău a rămas copilul rănit, care va reacționa toată viața, la toți stimulii pe care îi va întâlni, din postura nefericită de omuleț umilit, înfricoșat, respins, trădat sau nedreptățit.

Părinții și educatorii au nevoie, pentru a sprijini dezvoltarea unor copii armonioși, de multă răbdare și blândețe, de conștientizare și vindecarea propriilor răni emoționale. Doar așa vom avea șansa unei lumi viitoare mai bune, cu adulți echilibrați, care nu mai cară după ei sechelele unor copilării pline de traume.
Reiterăm mai jos cele 24 de drepturi pe care orice cetățean responsabil ar trebui să le cunoască și să le respecte, în raport cu cei mici. Recitiți, luați aminte și dați mai departe:
 
 1. Copilul are dreptul la stabilirea și păstrarea identității sale.
 2. Copilul are dreptul de a menține relații personale și contacte directe cu părinții, rudele, precum și cu alte persoane față de care copilul a dezvoltat legături de atașament.
 3. Copilul care a fost separat de ambii părinți sau de unul dintre aceștia, printr-o măsura dispusă în condițiile legii are dreptul de a menține relații personale și contacte directe cu ambii părinți, cu excepția situației în care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
 4. Copilul ai cărui părinți locuiesc în state diferite are dreptul de a întreține relații personale și contacte directe cu aceștia, cu excepția situației în care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
 5. Copilul are dreptul de a primi o educație care să îi permită dezvoltarea, în condiții nediscriminatorii, a aptitudinilor și personalității sale.
 6. Copilul are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge și de a beneficia de serviciile medicale și de recuperare necesare pentru asigurarea realizării efective a acestui drept.
 7. Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva exploatării și nu poate fi constrâns la o munca ce comportă un risc potențial sau care este susceptibilă să îi compromită educația ori să îi dăuneze sănătății sau dezvoltării sale fizice, mentale, spirituale, morale ori sociale.
 8. Copilul are dreptul de a beneficia de un nivel de trai care să permită dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală și socială.
 9. Copilul are dreptul de a beneficia de asistență socială și de asigurări sociale, în funcție de resursele și de situația în care se află acesta și persoanele în întreținerea cărora se găsește.
 10. Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva folosirii ilicite de stupefiante și substanțe psihotrope, așa cum sunt acestea definite de tratatele internaționale în materie.
 11. Copilul are dreptul la protecție împotriva oricărei forme de exploatare;
 12. Copilul cu handicap are dreptul la îngrijire specială, adaptată nevoilor.
 13. Copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice și a vieții sale intime, private și familiale. Este interzisă orice acțiune de natură să afecteze imaginea publică a copilului sau dreptul acestuia la viața intimă, privată și familială.
 14. Copilul are dreptul la libertate de exprimare. Părinții sau după caz alți reprezentanți legali ai copilului, persoanele care au în plasament copii precum și persoanele care prin natura funcției promovează și asigura respectarea drepturilor copiilor au obligația de a le asigura informații, explicații și sfaturi în funcție de vârsta și gradul de înțelegere al acestora precum și de a le permite să-și exprime punctul de vedere, ideile și opiniile.
 15. Copilul capabil de discernământ are dreptul de a-și exprima liber opinia sa asupra oricărei probleme care îl privește. În orice procedură judiciară sau administrativă care îl privește, copilul are dreptul de a fi ascultat. Este obligatorie ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani. Cu toate acestea poate fi ascultat și copilul care nu a împlinit vârsta de 10 ani dacă autoritatea competentă apreciază că audierea lui este necesară pentru soluționarea cauzei.
 16. Copilul are dreptul la libertate de gândire, de conștiință și religie. Potrivit Art. 491 al Codului Civil al României: „(1) Părinții îndrumă copilul, potrivit propriilor convingeri, în alegerea unei religii, în condițiile legii, ținând seama de opinia, vârsta și de gradul de maturitate ale acestuia, fără a-l putea obliga să adere la o anumită religie sau la un anumit cult religios. (2) Copilul care a împlinit vârsta de 14 ani are dreptul să își aleagă liber confesiunea religioasă."
 17. Copilul are dreptul la libertate de asociere, în structuri formale și informale, precum și dreptul la libertatea de întrunire pașnică, în limitele prevăzute de lege.
 18. Copilul aparținând unei minorități etnice, religioase sau lingvistice are dreptul la viață culturală proprie, la declararea apartenenței sale religioase, la practicarea propriei sale religii, precum și dreptul de a folosi limba proprie în comun cu alți membrii ai comunității din care face parte.
 19. Copilul are dreptul la respectarea personalității și individualității sale și nu poate fi supus pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare ori degradante.
 20. Copilul are dreptul la odihnă și vacanță.
 21. Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva oricăror forme de violență, neglijență, abuz sau rele-tratamente.
 22. Copilul are dreptul să crească alături de părinții săi. Copilul are dreptul sa fie crescut într-o atmosferă de afecțiune și de securitate materială și morală.
 23. Orice copil care este, temporar sau definitiv, lipsit de ocrotirea părinților săi sau care, în vederea protejării intereselor sale, nu poate fi lăsat în grija acestora, are dreptul la protecție alternativă.
 24. Copilul are dreptul sa depună singur plângeri referitoare la încălcarea drepturilor sale fundamentale; Copilul este informat asupra drepturilor sale precum și asupra modalităților de exercitare a acestora.

Citește și:

Ştiaţi că...? Ziua Universală a Drepturilor Copilului...

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii