Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:12 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală 22 octombrie 1916, trupele germano-bulgare ocupă Constanța – „Fiecare cauta să scape cum putea!“

ro

22 Oct, 2021 00:00 2289 Marime text
  • În urmă cu 105 ani Constanța intra sub ocapație germano-bulgară. 

Pe 22 octombrie 1916, în Primul Război Mondial, trupele bulgaro-române se instalau în Constanța, sub teroarea locuitorilor din urbe.
 
În 1916, înaintea ocupației germano-bulgare, Constanța era un oraș dezvoltat, modern și cosmopolit, în care visai să locuiești. Pe suprafața urbei existau 4776 de clădiri, publice (instituții,servicii etc) și private (locuințe, prăvălii, birouri, ateliere etc). Recensământul publicat de Ionescu-Dobrogianu în monografia sa ne arată și cum erau dispuse aceste clădiri pe arterele urbei, ori asta ne ajută să înțelegem mai bine imaginea de ansamblu.
 


Astfel, cele mai multe clădiri se aflau pe strada Carol I (astăzi Bulevardul Tomis) și erau în număr de 211. Pe strada Mircea cel Mare (azi Mircea cel Bătrân) erau 159 de clădiri iar pe bulevardul Regina Maria (actual Mamaia), 137. Alte două bulevarde ale orașului, Ferdinand și Elisabeta aveau 59, respectiv 12 (toate de lux,vis-a-vis de faleza și de clădirea Cazinoului Comunal).
 
Multe dintre străzi se aflau într-o zonă de mare interes economic-comercial, fiind pline de magazine, ateliere, prăvălii, și unde produsele erau de bună calitate iar prețurile mai mici decât în Zona Zero a orașului (Piața Independenței). Multe dintre aceste clădiri aveau magazine la parter iar la etaj (sau etaje), locuința proprietarului. Cel mai bun exemplu de stradă comercială este Ștefan cel Mare, care avea nu mai puțin de 222 de clădiri. În Piața Ștefan cel Mare de asemenea erau șase clădiri iar în Fundătura Ștefan cel Mare, alte cinci.
 
Marin Ionescu-Dobrogianu a scris în cartea „Tomi-Constanța“ că la sosirea trupelor germano-bulgare în oraș mai rămăseseră foarte puțini români (n.a. el dă însă ca populație aproximativă 8-9000 de oameni, cifră inferioară unor recensăminte germane ulterioare pe care le vom prezenta).
 
Dobrogianu mai relatează că o delegație formată din cetățeni ai orașului (de alte etnii decât cea română) s-a deplasat în ziua de 22 octombrie 1916 la Bariera dinspre Vii. Delegația a întâmpinat acolo trupeale Cavaleriei Bulgare și le-a predat acestora, la ora 12.30, cheile orașului. Forțele inamice au intrat apoi, pe două coloane, în oraș (una pe strada Traian, cealaltă pe ruta Mangalia-Carol) întâlnindu-se în final în Piața Independenței (azi Piața Ovidiu). Dobrogianu scrie că, de la bun încceput, germanii au demonstrat pragmatism și au pus imediat stăpânire pe silozurile de cereale, în timp ce bulgarii s-au dedat la jafuri, omoruri și violuri.
 
Redăm mai jos un fragment din lucrarea „Tomi-Constanța“ semnată de colonelul Marin Ionescu-Dobrogianu:

„Mai înfiorătoare a fost dimineața, când tot acest amestec fugea îmgrozit cu sulița cavaleriei bulgare în coastă sub bătaia tunului german. Răcnetele și țipetele femeilor și ale copiilor măreau panica. Mulți și-au găsit moartea și așa au rămas pe câmp, neîngropați. Cât mai prețuia viața în aceste vremuri de grozăvie! Fiecare căuta să și-o scape cum putea!

Dintre  cei rămași în Constanța (9000, foarte puțini români) s’a format o delegatie, care ieșind la bariera dinspre vii, îmtâmpina patrulele cavaleriei bulgare.

Era ora 12.30, în ziua de 22 Octombrie. Inamicul a intrat pe două coloane (Str. Traian și Mangalia-Carol), care s’au întâlnit în Piața Independentii. Germanii, oameni practici, au pus stăpânire pe silozurile pline cu cereale; pe când Bulgarii (după deprinderile lor, de pe vremea lui Asparuh) se îndeletniceau cu jafurile. Pe când o parte prădau magazinele, căutând mancare dar mai ales băutura, alții au spart și jefuit casele locuitorilor refugiați. Orori de neînchipuit, demne de poporul bulgar, s’au petrecut în primele zile ale ocupației. Germanii li-au mai domolit apucăturile sălbatice, pentru ca împreună să fure mai în urma, dar cu formă“.
Sursă foto: Fondul Documentar Dobrogea de Azi și de Ieri ZIUA de Constanța

Citește și:
 
Constanța în timpul ocupației germano-bulgare (1916-1918) (II) - Evoluție, starea orașului și populația - înainte de sosirea inamiculu

Constanța în timpul ocupației germano-bulgare (1916-1918) (III) - Evacuarea populației, căderea orașului și atrocitățile 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari